Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 21.04.08

Huje se je poškodoval - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 21.04.2008


Ob 15.42 se je med vasjo Žabce in Žabijskim vrhom, občina Tolmin, huje poškodoval planinec. Pri reševanju so sodelovali reševalci NMP Tolmin, gorski reševalci Postaje GRS Tolmin ter helikopter SV z zdravnikom. Poškodovani planinec je bil prepeljan v jeseniško bolnišnico.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek zjutraj bo še povsod po državi pretežno jasno. Dopoldne bo oblačnost z dežjem postopno zajela zahodno in osrednjo Slovenijo, popoldne pa še vzhodne kraje. Vmes bodo tudi nevihte. Padavine bodo proti večeru od zahoda postopno ponehale, le v zahodnih, hribovitih krajih na zahodu bo občasno še deževalo. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter, proti večeru ob morju jugo.
V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma plohe, ki jih bo najmanj v vzhodni Sloveniji.
V sredo bo še spremenljivo do pretežno oblačno. Pojavljale se bodo krajevne plohe.
V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo in večinoma suho. Na Primorskem bo pihala šibka burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v petek in soboto nekaj padavin predvsem v Julijskih Alpah in v zahodnih Karavankah. Snežilo je večinoma nad 1800 m. Zapadlo je do 40 cm snega, vmes je padala tudi sodra in zrnat sneg, tako daje nastala razmeroma nestabilna podlaga. Drugod padavin večinoma ni bilo. Segrelo seje, ničla seje dvignila na okoli 2500 m. Snežna odeja seje zato tudi v visokogorju hitreje sesedala in preobražala, nižje pa talila. V Julijskih Alpah je na 1500 m od okoli 100 do 150 cm snega, na 2500 m pa do okoli 420 cm. V zahodnih Karavankah je na 1500 m okoli 70 cm snega, drugod v naših gorah pa na 1500 m do okoli 30 cm. Na severnih straneh sega strnjena snežna odeja do nadmorske višine okoli 1200 m, južna pobočja pa so kopna tudi nad 1600 m. Snežna odeja je le v visokogorju pomrznjena in se čez dan na osončenih pobočjih zmehča. Nižje je sneg moker, le zjutraj pomrznjen. V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah pa je novi sneg nad 1800 m mehak. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. V visokogorju Julijcev lahko sprožite plaz novega snega. Pod 1800 m je sneg že dobro uležan, a premočen do tal in zato se na strmih pobočjih lahko še splazi. V ponedeljek bo od zahoda spet začelo deževati. Meja sneženja bo sprva na 2300 m, popoldne se bo spustila na okoli 1500 m. Do torka zjutraj lahko v Julijcih in zahodnih Karavankah zapade tudi do 40 cm snega, količina bo odvisna predvsem od nadmorske višine. Drugod po naših gorah bo padavin manj, pričakujemo do okoli 20 cm novega snega. Pihal bo zahodni do jugozahodni veter, ki bo na izpostavljenih legah novi sneg spihal v žamete. V torek bodo pogoste krajevne plohe, nad okoli 1500 m snežne. Ničla bo na nadmorski višini okoli 1900 m. Zapade lahko okoli 5 cm snega. Predvsem v Julijskih Alpah nad 1900 m se bo nevarnost snežnih plazov nekoliko povečala.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.