Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 23.02.08

Predviden razvoj vremena - Opozorilo - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 23.02.2008


Predviden razvoj vremena

V soboto zjutraj se bo prehodno pooblačilo, čez dan pa se bo spet zjasnilo.
V nedeljo bo povečini jasno, le na zahodu bo čez dan že bolj oblačno. Pihal bo jugozahodni veter.
V ponedeljek bo na Primorskem pretežno oblačno in megleno, drugod pa bo povečini sončno.
V torek bo na vzhodu še pretežno jasno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. Ponekod na zahodu bo lahko rosilo ali rahlo deževalo. Še bo precej toplo, pihal bo jugozahodni veter.

OPOZORILO: Na območju celotne Slovenije, razen območij pokritih s snežno odejo, je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v gorah od srede suho, deloma sončno vreme. Temperatura je nihala, ničla je bila večinoma pod 2000 metri. Zrak je bil suh. Snežna odeja se je počasi preobražala in sesedala. Na prisojnih pobočjih se je sneg podnevi ojužil, ponoči pomrznil. Višina snežne odeje je precej neizenačena. Veliko je območij z napihanim snegom, na vetru izpostavljenih legah pa je sneg močno spihan. V Julijskih Alpah je v zahodnem in južnem delu nad 1500 metri od 150 do 270 cm snega, drugod v Julijcih pa manj. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih do okoli 60 cm snega. Pod 1500 metri je snežna odeja hitro vse tanjša in pod 1000 metri je večinoma kopno. Na prisojnih pobočjih Karavank in Savinjskih Alp je večinoma kopno tudi višje. Snežna odeja je pokrita s skorjo, ki je nastala zaradi vetra in na prisojah zaradi dnevnega taljenja in nočnega zmrzovanja. Le v senčnih legah je sneg ponekod še suh in mehak. Na vetru izpostavljenih legah je spihan do poledenele podlage. Veliko je napihanega snega, ki je predvsem na severnih in zahodnih straneh pobočij. Pod 1300 metri je sneg večinoma zmrznjen in trd, čez dan pa se na prisojah zmehča. Nevarnost snežnih plazov je povsod 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Plaz lahko sprožite le na mestih z napihanim snegom ob veliki dodatni obremenitvi. Ponekod je tudi nevarnost zdrsov. Suho vreme se bo nadaljevalo. Do ponedeljka bo zelo toplo, ničla se bo postopno dvignila do najvišjih vrhov, v nedeljo pa še višje. Zrak bo ostal suh, zato se sneg ne bo hitro talil, pač pa hitreje preobražal in sesedal. Snežna odeja bo stabilna, le na prisojnih pobočjih se bo sneg čez dan zmehčal in tam se bo pod dodatno težo lahko hitreje splazil.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.