Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 23.03.16

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, predvsem v južni in ponekod v vzhodni Sloveniji bo občasno deževalo. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja, ponekod v notranjosti severovzhodni veter.
V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo krajevne plohe. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja.
V petek bo povečini sončno, veter bo slabel.
V soboto bo pretežno oblačno, čez dan bodo ponekod manjše padavine.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je zaradi bolj spremenlijve oblačnosti sonce imelo manjši vpliv na preobražanje snežne odeje kot ob koncu tedna, postopno pa se je tudi hladilo. Ledišče je bilo v ponedeljek na nadmorski višini okoli 2000 metrov, v torek na 1500 in v sredo na okoli 1200 metrih nad morjem. Snežna odeja se je sesedala in preobražala, čez dan ojužila in ponoči pomrznila. Nižje se je tudi talila. Na severnih straneh visokogorja je sneg slabše preobražen in suh.

V Julijskih Alpah je na 2500 metrih od 340 do okoli 420 cm snega, na 1500 metrih od 170 do okoli 290 cm, na 1000 metrih pa do okoli 30 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih od 60 do okoli 100 cm snega, manj proti vzhodu. Omembe vredna snežna odeja se začenja na nadmorski višini okoli 800 metrov, v prisojah pa višje. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ponekod pa je sneg tudi trd. Čez dan se ob sončnem vremenu precej zmehča, zlasti na osončenih legah. Le v zatišnih osojnih legah visokogorja je še suh. Veliko je zametov in opasti. Na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan. Zjutraj je ponekod površina tudi trda in poledenela.
Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje
po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je le pogojno labilna. Ob sončnem vremenu se na prisojnih pobočjih sneg čez dan ojuži in zmehča, zato so na strmih, travnatih pobočjih popoldne možni talni plazovi. Le na severnih pobočjih v visokogorju je sneg še slabše preobražen, zato so vrhnje plasti slabše sprijete s spodnjimi. Veliko je klož. Plaz lahko sprožite ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje predvsem na strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom, večja možnost je tudi na prisojnih pobočjih sredi dneva in popoldne. V jutranjih urah je ponekod zaradi trde, deloma poledenele površine nevarnost zdrsov.

V sredo bo pretežno oblačno, ponekod tudi megleno in povečini suho. Pihal bo zmeren do okrepljen severovzhodnik. V četrtek bo večinoma sončno vreme. veter bo nekoliko oslabel in se obrnil bolj v severno smer. Popoldne bodo nastale posamezne kratkotrajne snežne plohe. V petek bo še sončno in nekoliko topleje, ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine okoli 1500 metrov. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho. Še malo hladneje bo. Snežna odeja se bo še sesedala in preobražala. V sredo bo vpliv sonca minimalen, tudi zaradi razmeroma hladne zračne mase bo sneg večinoma ostal pomrznjen in suh, razen pod okoli 1200 metri nadmorske višine. V četrtek se bo na prisojnih pobočjih ojužil tudi višje, do okoli 2000 metrov, v osojah pa bo ostal večinoma pomrznjen oz. suh. V noči na petek bo spet pomrznil. Sponatnega plazenja v sredo ne pričakujejo. Plaz lahko sprožite ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Zjutraj in zgodaj dopoldne je sneg trd in je ponekod nevarnost zdrsov. V četrtek bo zaradi vpliva sonca spet večja možnost za kakšen plaz sredi dneva in popoldne na strmih južnih pobočjih, takrat je tudi verjetneje, da ga lahko tudi sami sprožite.

23.03.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.