Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 24.01.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Četrtek: Na Primorskem bo povečini suho, delno se bo zjasnilo, krepila se bo burja, popoldne, zvečer in v prvi polovici noči bo zmerna do močna. Drugod bo oblačno, občasno bo snežilo, pogosteje v vzhodni Sloveniji. Zapihal bo severovzhodni veter.
V petek bo na Primorskem delno jasno, pihala bo zmerna burja. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, v jugovzhodni Sloveniji lahko občasno še naletava sneg. Pihal bo severovzhodni veter.
V soboto in nedeljo bo precej jasno, po nižinah osrednje in jugovzhodne Slovenije bo zjutraj in dopoldne nizka oblačnost. Na Primorskem bo še pihala zmerna burja, ki bo v nedeljo slabela.

Razmere v gorah

V ponedeljek in v torek je občasno še snežilo. Do srede zjutraj je zapadlo od 10 do 30 cm snega. Temperatura je bila pod ničlo. Tudi v sredogorju je sneg zaradi ohladitve postal bolj suh. Snežna odeja se je malo sesedla, nižje se je nekoliko utrdil tudi od dežja razmočeni sneg. Veter je prenašal sneg v zamete, ki so v visokogorju nastajali predvsem na vzhodnih in severnih straneh grebenov, nižje pa zaradi vzhodnih vetrov tudi na zahodnih straneh. Snežna odeja sega do nižin. Sneg je večinoma rahel in se globoko predira pod človeško težo, odvisno od količine novega snega. Na vetru izpostavljenih mestih v visokogorju so številni zameti in opasti po grebenih. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 260 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 140 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 30 do 50 cm. Na 1000 metrih je snežna odeja debela od slabih 30 do okoli 50 cm na zahodu.

Nevarnost snežnih plazov se je zaradi ohladitve zmanjšala na 3. stopnjo, nižje, pod okoli 1500 metri pa je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom ter strmejša pobočja. Že ob manjši obremenitvi snežne odeje lahko sprožite snežni plaz. Spontanih plazov bo malo. V sredo bo suho vreme, v četrtek pa bo spet snežilo. Zapadlo bo do okoli 10 cm snega. Ob sneženju bo zapihal severovzhodnik in prenašal sneg v zamete. Novi sneg bo suh, a se bo z večinoma rahlo podlago kar dobro sprijel. Predvidoma se nevarnost snežnih plazov ne bo povečala. Še nekoliko hladneje bo in zato bo sneg ostal suh in rahel.

Bilten URSZR: 24.01.2013


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si
podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi
• Lavinski bilten Karavanake
• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.