Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 24.11.22

Razmere v gorah 

V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Po nižinah v notranjosti bo zjutraj in dopoldne megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 10, na Primorskem okoli 13 °C.

V petek bo pretežno jasno, občasno ponekod zmerno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do 0, ob morju okoli 5, najvišje dnevne od 3 do 10, na Primorskem okoli 13 °C.

V noči na soboto se bo oblačnost povečala, v soboto čez dan pa se bo od zahoda delno zjasnilo. Pretežno oblačno bo ostalo v jugovzhodni Sloveniji. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.

V nedeljo bo v zahodni Sloveniji in v gorah pretežno jasno, drugod se bo zadrževala nizka oblačnost. Na Primorskem bo še pihala burja.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je nevarnost snežnih plazov povsod MAJHNA, 1. stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. V torek in v noči na sredo je v gorah snežilo z okrepljenim vetrom. Nekoliko nevarnejša so posamezna mesta z napihanim snegom, ker lahko nad gozdno mejo sprožite kakšno manjšo kložo. Previdnost velja tudi na strmih travnatih pobočjih, kjer se je sneg slabše sprijel. V visokogorju je veliko spihanih in poledenelih predelov, tam je precejšnja nevarnost zdrsa.

V torek je v gorah prvič letos obilneje snežilo. Sprva je bila meja sneženja na nadmorski višini od 700 do 1000 metrov, kasneje pa se je nekoliko spustila. Skupaj je večinoma zapadlo od 20 do skoraj 50 centimetrov bolj ali manj rahlega snega, ki ga je močan severnik ponoči precej spihal in gradil snežne nanose. Največ snega je padlo na območju osrednjih in vzhodnih Karavank, v delu Kamniško Savinjskih Alp in na Pohorju, precej manj snega je bilo na območju zahodnih Julijskih Alp, le okoli 10 centimetrov. Nekoliko se je tudi ohladilo, ledišče je trenutno na nadmorski višini okoli 1000 metrov.

V naslednjih dneh bo v gorah prevladovalo suho in precej sončno vreme, občasno bo na nebu nekaj več srednje oblačnosti. Predvsem v visokogorju bo v četrtek pihal občasno okrepljen severozahodnik. Topleje bo. Temperaturna meja 0 °C se bo do petka dvignila na nadmorsko višino okoli 1800 metrov. V soboto se bo ponovno nekoliko ohladilo, verjetno bo tudi nekaj več oblačnosti. Možnost za novo sneženje se nekoliko poveča šele od ponedeljka naprej.

Predvsem v sredogorju in v nižjih hribih se bo sneg zaradi toplejšega vremena pričel preobražati in tudi taliti. Ponoči bo sneg pomrznil, nastala bo skorja. V visokogorju bodo snežne razmere večinoma ostale nespremenjene. Zaradi vetra se bodo nekoliko povečala poledenela mesta, zato bo nevarnost zdrsa precejšnja.


 24.11.2022
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.