Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 25.02.22

GRS v šestih (6) akcijah

Ob 15.33 si je na poti na Šenturško goro, občina Cerklje na Gorenjskem, planinec pri padcu poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Kranj in dežurna ekipa GRS na Brniku so poškodovanca oskrbeli in s helikopterjem slovenske policije LPE prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 9.43 si je pri sestopu z Jošta, občina Kranj, pohodnik poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Kranj in gasilci GARS Kranj so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v dolino.

Ob 10.50 si je na smučišču na Soriški planini, občina Železniki, smučarka poškodovala glavo. Reševalci na smučišču so poškodovanko oskrbeli, policijski helikopter LPE z dežurno ekipo GRS Brnik na krovu pa jo je prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 13.00 je na robu gozda v bližini naselja Okroglo, občina Naklo, jadralni padalec zasilno pristal na drevesu. Gasilci GARS Kranj so skupaj z gorskimi reševalci GRS Kranj padalca rešili z drevesa.

Ob 12.48 se je na smučišču Vogel, občina Bohinj, poškodovala smučarka. Oskrbeli so jo reševalci na smučišču. Policijski helikopter LPE z dežurno ekipa GRS Brnik na krovu pa jo je prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 13.55 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, poškodoval smučar. Reševalci na smučišču so poškodovanca oskrbeli, policijski helikopter LPE z dežurno ekipo GRS Brnik pa ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V petek dopoldne se bo postopno pooblačilo. Sredi dneva bodo že krajevne padavine, ki se bodo popoldne in zvečer razširile na vso Slovenijo. Meja sneženja bo sprva med 800 in 1000 metri, zvečer pa se bo spustila na okoli 500 m nadmorske višine. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Sredi dneva bodo temperature od 5 do 10, na Primorskem okoli 12 °C, popoldne in zvečer pa se bo hladilo.
V prvem delu noči bodo padavine povsod ponehale, do jutra se bo v zahodni, severni in osrednji Sloveniji že delno zjasnilo. Po nekaterih kotlinah bo nastala megla. Jutranje temperature bodo od -3 do 1, v alpskih dolinah do -6, ob morju okoli 4 °C.

V soboto bo na zahodu precej jasno. Drugod bo spremenljivo oblačno, popoldne bo možna kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 8, na Goriškem in ob morju okoli 11 °C.

V nedeljo bo na jugovzhodu pretežno oblačno, na Kočevskem bo lahko naletaval sneg. Drugod bo delno jasno. Še bo hladno in vetrovno.

V ponedeljek bo pretežno jasno, veter bo počasi slabel.

RAZMERE V GORAH

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so mesta s sveže napihanim snegom, ki so predvsem na južnih pobočjih. Previdno predvsem v grapah, kjer so lahko večje količine napihanega snega in na prehodih iz debelejše na tanjšo snežno odejo. Manjši do srednje velik snežni plaz lahko na redkih mestih lahko sprožite že pod manjšo obremenitvijo. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, tam je nevarnost zdrsa.

V gorah so se pretekle dva dni snežne razmere počasi spreminjale le na osončenih pobočjih in v nižjih legah, kjer se je snežna odeja čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. Nastala je skorja. Na zelo prisojnih pobočjih je sneg sprijet in razmeroma dobro preobražen. Na snežno odejo je včeraj vplival okrepljen jugozahodnik, ki je prenašal sneg in gradil manjše klože. Snežna odeja je zaradi vetra močno preoblikovana, vpliv vetra narašča z nadmorsko višino. Vetru zelo izpostavljene lege so spihane skoraj do gole podlage in tudi poledenele. Predvsem v zatišnih in senčnih legah je na trši podlagi še vedno do 20 cm suhega snega.

V petek dopoldne bo oblačnost naraščala. Popoldne bo oblačno in megleno z rahlim sneženjem, ki bo zvečer ponehalo. Sprva bo veter šibak, popoldne in zvečer se bo okrepil veter severnih smeri. Sredi dneva bo temperatura na 1500 m okoli -2, na 2500 m pa okoli -8 °C, popoldne in zvečer se bo še nekoliko ohladilo. V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, možne bodo posamezne snežne plohe. Pihal bo zmeren do močan veter severne do severovzhodne smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli -5, na 2500 m pa okoli -13 °C. V nedeljo bo sprva delno jasno, vrhovi bodo občasno v oblakih. Popoldne se bo jasnilo. Sprva bo še pihal zmeren do močan severovzhodni veter, ki bo čez dan slabel. Še vedno bo hladno. Temperatura na 1500 m bo sredi dneva okoli -5, na 2500 m pa okoli -11 °C. V ponedeljek bo pretežno jasno, nekaj oblačnosti bo predvsem v Kamniško-Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah. Še bo razmeroma vetrovno in za kakšno stopinjo hladneje kot v nedeljo.

Petkovo poslabšanje bo prineslo le okrog 5 cm do največ 10 cm suhega snega, ki ga bo močan veter severnih smeri že v noči na soboto hitro spihal in gradil nove klože. Konec tedna bo v znamenju mrzlega in zelo vetrovnega vremena. Na snežno odejo bo vplival le veter, vpliv sonca bo vsaj v sredogorju in visokogorju zanemarljiv.
Nevarnost snežnih plazov bo nad nadmorsko višino okoli 1700 m ostala ZMERNA. 2. stopnje, nižje pa bo MAJHNA, 1. stopnje. Večja previdnost bo potrebna zlasti na področjih z napihanim snegom. Nekoliko se bo povečala nevarnost zdrsa.

Naslednji plazovni bilten bomo objavili v ponedeljek, 28. 2. 2022.


 25.02.2022
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.