Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 26.03.16

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno, nastalo bo nekaj ploh. Popoldne se bo od severozahoda pričelo jasniti.
V nedeljo bo povečini sončno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Čez dan bo več oblačnosti v hribovitem svetu zahodne Slovenije, pihal bo jugozahodni veter. Proti večeru se bo od zahoda postopno pooblačilo.
V ponedeljek bo prevladovalo oblačno in deževno vreme, najmanj dežja bo na severovzhodu.
V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je večinoma stabilna. Ob sončnem vremenu se na prisojnih pobočjih sneg čez dan ojuži in zmehča, zato so na strmih, travnatih pobočjih popoldne možni talni plazovi. Na severnih pobočjih v visokogorju je sneg še vedno slabše preobražen, zato so vrhnje plasti nekoliko slabše sprijete s spodnjimi. Veliko je klož. Plaz lahko sprožite ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje le ponekod na strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom, večja možnost je tudi na prisojnih pobočjih sredi dneva in popoldne. V jutranjih urah je ponekod zaradi trde, deloma poledenele površine nevarnost zdrsov.
V zadnjih dneh je bilo sonca manj kot v začetku tedna. Zračna masa je bila razmeroma hladna in zato sonce ni imelo večjega vpliva na snežno odejo. Ledišče je bilo večinoma pod 1200 metri nadmorske višine. Snežna odeja se je nekoliko ojužila le v sredogorju, višje je ostala pomrznjena in suha, ponoči je sneg pomrznil tudi nižje.

V Julijskih Alpah je na 2500 metrih od 320 do okoli 410 cm snega, na 1500 metrih od 160 do okoli 290 cm, na 1000 metrih pa do okoli 30 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih od 60 do okoli 100 cm snega, manj proti vzhodu. Omembe vredna snežna odeja se začenja na nadmorski višini okoli 900 metrov, v prisojah pa višje. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ponekod pa je sneg tudi trd. Čez dan se ob sončnem vremenu na osončenih legah zmehča, v zatišnih osojnih legah visokogorja pa je sneg še večinoma suh. Veliko je zametov in opasti. Na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan. Zjutraj je ponekod površina tudi trda in poledenela.
V soboto bo prevladovalo oblačno vreme, sredi dneva in popoldne pa bo oblačnost bolj spremenljiva in nastale bodo posamezne snežne plohe. Pihal bo šibak do zmeren veter severnih smeri. Ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine okoli 1400 metrov.
Še topleje bo v nedeljo, ko se bo ničla dvignila do nadmorske višine okoli 2400 metrov. Prevladovalo bo sončno vreme. Pihal bo razmeroma šibak veter zahodne do severozahodne smeri. V ponedeljek bo oblačno in megleno. Občasno bodo tudi manjše padavine. Meja sneženja bo med 900 in 1200 metri nad morjem. Spet bo malo hladneje. Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala. V soboto sonce ne bo vplivalo na snežno odejo, sneg bo ostal večinoma pomrznjen, razen v nižjih legah sredogorja. V nedeljo se bo ob višji temperaturi in bolj sončnem vremenu sneg čez dan spet ojužil tudi višje, do okoli 2500 metrov, v osojah visokogorja pa bo ostal večinoma pomrznjen oz. suh. Spontanega plazenja v soboto ne bo. Plaz lahko sprožite le ob veliki dodatni obremenitvi snežne odeje na nekaterih strmih pobočjih, zlasti na mestih z napihanim snegom. Sneg bo večinoma trd in skorjast, zato je ponekod nevarnost zdrsov. V nedeljo bo zaradi vpliva sonca spet večja možnost za kakšen plaz sredi dneva in popoldne na strmih južnih pobočjih, takrat bo tudi verjetneje, da ga lahko tudi sami sprožite.

26.03.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.