Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.03.09

Razvoj vremena - Razmere v gorah
Veliko padavin, vetra in povečanje nevarnosti plazov vse do 4. stopnje

Predviden razvoj vremena

V petek bo delno jasno, čez dan se bo na Primorskem in Notranjskem pooblačilo. Popoldne bo tam ponekod že rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo.
V soboto bo v vzhodni Sloveniji še delno jasno. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v zahodni in deloma osrednji Sloveniji bo občasno deževalo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. V noči na nedeljo se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo.
V nedeljo bo oblačno in deževno, več dežja bo v zahodni polovici Slovenije. Ob morju bo še pihal jugo.
V ponedeljek bo še oblačno, padavine bodo oslabele in do večera večinoma ponehale.

RAZMERE V GORAH

Vreme v tem tednu je bilo spremenljivo, nekaj sonca, nekaj oblačnosti in prav malo padavin. Občasno je bilo precej vetrovno. Od torka dalje je bilo nekoliko hladneje in šele v četrtek se je ničla dvignila nad 1500 metri. Snežna odeja se je le počasi preobražala in sesedala. Plazenja zaradi razmeroma hladnega vremena večinoma ni bilo. V zahodnih Julijskih Alpah je nad 2000 metri do okoli 640 cm snega (približna ocena), pod 2000 metri pa z manjšo nadmorsko višino vse manj. Drugod v Julijcih je na 1500 metrih okoli 350, na 2500 metrih pa okoli 470 cm snega. Na 1000 metrih je višina snežne odeje med 40 in 80 cm. Podobne snežne razmere so tudi v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah je na 1500 metrih do okoli 250 cm snega, vzhodneje pa manj. Strnjena snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1000 metrov, na prisojnih pobočjih pa zlasti v Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah precej višje. V osojah ter po dolinah v Julijcih je sneg tudi pod 1000 metrov. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki je nastala z dnevnim taljenjem in nočnim zmrzovanjem. Le ponekod v osojnih legah je sneg še suh in slabo preobražen. Pod okoli 1500 metrov je sneg strjen tudi v globino. Na vetru izpostavljenih mestih je površina ponekod poledenela. Čez dan se sneg v sončnem vremenu ojuži in zmehča, še zlasti na osončenih legah. Nevarnost snežnih plazov je trenutno še 2. stopnje po pet stopenjski evropski lestvici. V petek čez dan se bo na prisojnih pobočjih že nekoliko povečala. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom, kjer lahko plaz sprožite ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje. Na vetru izpostavljenih mestih je nevarnost zdrsov. Že v soboto se bo še segrelo, temperaturna meja 0 stopinj se bo dvignila do nadmorske višine okoli 2100 metrov. Snežna odeja se bo zato nekoliko zmehčala in destabilizirala. Zlasti na prisojnih pobočjih v krajih s sončnim vremenom se bodo lahko s strmih pobočij zaceli prožiti plazovi. Ker bo v Julijcih bolj oblačno vreme, pričakujemo manj plazov prav tam. V nedeljo pa bo deževalo, meja sneženja se bo dvignila na okoli 2200 metrov. Dež bo še dodatno zmehčal in destabiliziral sneg, prožili se bodo talni plazovi, lahko tudi zelo veliki, še posebno na strmih, travnatih pobočjih, kjer so že sedaj ponekod napoke. Rušile se bodo tudi opasti. Nevarnost snežnih plazov se bo v soboto povečala na 3. stopnjo, v nedeljo pa bo verjetno kar 4. stopnje.

OPOZORILO

Od sobote zvečer do ponedeljka zjutraj lahko po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje v zahodni Sloveniji pade več kot 100 litrov padavin na kvadratni meter. Meja sneženja bo na okoli 2000 metrov nadmorske višine. Najmočneje bodo po napovedih Oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje v noči na nedeljo in v nedeljo narasli vodotoki v zahodni in jugozahodni Sloveniji ter vodototoki v porečju Ljubljanice. V gorah se bo v nedeljo povečala nevarnost trganja snežnih plazov. V soboto se bo po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje okrepil jugozahodni veter. Najmočnejši bo v severovzhodni Sloveniji, kjer bo v sunkih dosegel hitrosti 70 do 85 kilometrov na uro, v višjih legah (Pohorje) pa tudi nad 100 kilometrov na uro. Precej vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji. V nedeljo popoldne se lahko na Primorskem močno okrepi jugo.
Natančnejša opozorila bodo po potrebi objavljena v soboto in nedeljo.

Bilten URSZR: 27.032009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.