Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.03.19

GRS Celje v iskalni akciji
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 16.58 sta se na Plesnikovi planini izgubila dva planinca. Posredovali so reševalci GRS Celje, ki so s pomočjo helikopterske enote rešili eno osebo in jo prepeljali v dolino, eni osebi je pomagal sestopiti v dolino domačin. Nihče od planincev ni bil poškodovan.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem šibka do zmerna burja.

V torek bo povečini sončno, več oblačnosti bo občasno v vzhodni polovici Slovenije. Še bo pihal veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja.
V petek bo na zahodu povečini sončno, drugod delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Na Primorskem bo še pihala šibka burja.
V soboto bo pretežno jasno in čez dan topleje.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja v visokogorju, zlasti na mestih z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite manjši snežni plaz.

Snežna odeja je v visokogorju povečini mehka, nižje, nad okoli 1500 metrov pa večinoma skorjasta, razen ponekod v senčnih legah visokogorja, kjer je vrhnja plast snega, ki je zapadel v ponedeljek, lahko še mehka. Predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel je precej klož, vetru izpostavljene lege so ponekod spihane do stare, trde in deloma poledenele podlage.

V sredo bo pretežno oblačno, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Popoldne se bo oblačnost ponekod tanjšala in trgala. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Jutri bo oblačnosti manj, predvsem v Kamniško Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah pa bo občasno nekaj več oblačnosti in nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Ledišče se bo čez dan dvignilo nad 1600 m nadmorske višine. V petek bo dopoldne pretežno oblačno in marsikje megleno, le v zahodnih Julijcih in deloma zahodnih Karavankah bo dokaj sončno. Popoldne se bo počasi jasnilo. Nekoliko topleje bo kot v četrtek.

Zaradi razmeroma nizkih temperatur in občasno precej oblačnega vremena bo preobrazba novejšega snega počasna. Le na prisojnih pobočjih se bo sneg ob sončnem vremenu čez dan ojužil in ponoči pomrznil, nastajala bo skorja tudi v visokogorju. Lavinske razmere se ne bodo kaj dosti spreminjale. Ob koncu tedna, ko bo topleje, pa se bo na prisojnih pobočjih čez dan snežna odeja nekoliko labilizirala.

27.03.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.