Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.10.10

Predviden razvoj vremena - Snežne razmere v gorah

V sredo in četrtek bo precej jasno. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla. Marsikje bo slana. Burja na Primorskem bo danes popoldne slabela in jutri povečini ponehala.
V petek bo pretežno jasno in topleje. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla.
V soboto bo na zahodu države že več oblačnosti, drugod bo še precej jasno. Pihal bo jugozahodni veter.

Po podatkih Agencije za okolje RS je po zadnjem sneženju v gorah sneg večinoma skopnel. Nekaj ga je ostalo le v visokogorju Julijskih Alp ter v senčnih legah tudi drugod.
Ob ponovnem sneženju, ki se je na zahodu v visokogorju pričelo že v nedeljo, je do danes zjutraj v Julijskih Alpah zapadlo od 10 do okoli 40 cm snega. Količina je odvisna predvsem od nadmorske višine. Drugod po naših gorah je novega snega manj. Meja sneženja se je spustila do nadmorske višine okoli 600 metrov.
V visokogorju Julijskih Alp je trenutno od 40 do 65 cm snega, nižje pa je količina hitro manjša. Drugod po naših gorah je snega manj, od 5 do 15 cm. Sneg je rahel in suh, severni in severovzhodni veter ga na vetru izpostavljenih legah prenaša v zamete, tako da je višina snežne odeje precej neizenačena.
Razmere v gorah so trenutno zimske. Nevarnost snežnih plazov je majhna, 1. stopnje. Sneg je rahel in mehak.
V torek popoldne se je zjasnilo in do konca tedna bo precej jasno in sprva hladno. V petek bo že dotekal toplejši zrak, ledišče se bo dvignilo nad 2000 metrov. Do petka bo tako sneg ostal rahel, le na površini bo v prisojah nastala skorja. Nekoliko se bo sesedel in v nižjih nadmorskih višinah se bo tudi talil. Ob koncu tedna pa bo ledišče nad 3000 metri. Zato se bo tudi v visokogorju snežna odeja začela preobražati in hitro sesedati.

Bilten URSZR: 27.10.2010


Meteo.si

ARSO: podrobnejša vremenska napoved,
... posebej za Julijske Alpe


Prikaži seznam dosedanjih objav označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.