Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.01.12

Na težko dostopnem terenu si je poškodoval nogo - Predviden razvoj vremena
Razmere v gorah

Ob 11.21 si je nad naseljem Soča, na težko dostopnem terenu v dolini Trente, občina Bovec, planinec poškodoval nogo. Helikopter Slovenske vojske je poškodovanega ob pomoči reševalcev GRS Bovec in zdravnika prepeljal v SB Jesenice.

Okoli 12.33 se je na smučišču Kope, občina Slovenj Gradec, smučar zaletel v kovinski steber vlečnice in pri tem utrpel poškodbo hrbtenice. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v SB Slovenj Gradec.

Predviden razvoj vremena

V soboto se bo od zahoda postopno zmerno pooblačilo, na vzhodu bo sprva še sončno. Na Primorskem bo pihala šibka burja. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, burja se bo okrepila. V ponedeljek in torek bo zmerno do pretežno oblačno. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje se nadaljuje sončno in mrzlo vreme. Snežne razmere se od srede niso spremenile. Sneg je ostal suh in pomrznjen, le v nižjih nadmorskih višinah se je čez dan na površini ojužil in ponoči omrznil. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, na kateri pa je ponekod nekaj centimetrov pršiča. Skorja ponekod nosi človeško težo. Le v zatišnih legah v osojah je sneg lahko še mehak.
Sneg je na vetru izpostavljenih mestih močno spihan, tam je podlaga trda in tudi poledenela. Snega je v gorah malo. Omembe vredna snežna odeja se začenja na nadmorski višini okoli 1300 metrov, v osojah pa na okoli 1000 metrov. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov do okoli 100 cm snega, na 1500 metrov pa do okoli 50 cm. Drugod po naših gorah ga je na 1500 metrov do okoli 30 cm. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
Bolj nevarna so le mesta z napihanim snegom ter strma pobočja. Tam lahko le ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Na spihanih mestih je nevarnost zdrsov. Do ponedeljka se bo nadaljevalo suho vreme. Več bo oblačnosti in še nekoliko se bo ohladilo. Lavinske razmere bodo ostale skoraj nespremenjene. Le v senčnih legah v mraziščih bo lahko nastajal globinski srež, tam bo snežna odeja postala manj stabilna.

Bilten URSZR: 28.01.2012


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.