Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.01.22

Razmere v gorah 

V petek zgodaj dopoldne se bo na Primorskem razjasnilo. Drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne na vzhodu tudi pretežno oblačno. Čez dan bo ponekod na Notranjskem, pod Karavankami in Kamniško Savinjskimi Alpami ter v severovzhodni Sloveniji pihal okrepljen veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 10 °C.

V soboto dopoldne bo pretežno oblačno, popoldne se bo od severozahoda počasi jasnilo. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -9 do -2, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od 3 do 7, na Primorskem do 10 °C.

V nedeljo bo na severovzhodu sprva še pretežno oblačno, dopoldne se bo razjasnilo. Drugod bo precej jasno. Predvsem na severovzhodu bo pihal severni veter.

V ponedeljek čez dan se bo od jugozahoda pooblačilo, a bo večinoma suho. Pihal bo veter zahodnih smeri.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov večinoma MAJHNA. Predvsem na mestih, ki so zaradi vetra spihana in zato poledenela, je velika NEVARNOST ZDRSA. Snežna odeja je večinoma stabilna. Le na strmih, senčnih pobočjih visokogorja so redka mesta, kjer so posamezne nepreobražene ali slabo preobražene klože, ki lahko pod veliko obremenitvijo tudi popustijo. Nadaljuje se obdobje suhega vremena s prehodi manjših vremenskih motenj. V četrtek čez dan se je otoplilo, ničta izoterma se je dvignila nad nadmorsko višino 2000 m. Zaradi suhega zraka in oblačnosti se snežna odeja ni kaj dosti preobražala, otoplitev je na sneg vplivala le v nižjih legah. Predvsem v petek ponoči je pihal zmeren do močan severnik, ki pa starega snega večinoma ni prenašal. V senci je sneg trd ali suh, ponekod je še nekaj pršiča. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, tudi do kopne podlage. Izrazitejše klože so predvsem v senčnih legah, na južnih je sneg že bolj sprijet s podlago. Na prisojnih legah je tudi zaradi taljenja snežne odeje precej kopnih mest.

V petek zgodaj zjutraj nas prešla suha hladna fronta. Čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Možne bodo posamezne kratkotrajne snežne plohe. Sprva bo pihal zmeren, popoldne pa močan veter severnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli -4, na 2500 m pa okoli -11 °C. V soboto dopoldne bo oblačno, večinoma bo šlo za srednjo in visoko oblačnost, le nekateri najvišji vrhovi bodo lahko občasno v oblakih. Popoldne se bo oblačnost redčila, na zahodu se bo delno razjasnilo. Pihal bo šibak do zmeren severozahodnik. Veter bo v sredogorju čez dan obračal na zahodno smer. Postopno bo dotekal toplejši zrak, popoldne bo topleje in bo temperatura na 1500 m okoli -2, na 2500 m pa okoli -6 °C. V nedeljo bo precej jasno, nekaj oblačnosti bo nad vzhodnimi gorstvi. Pihal bo večinoma zmeren severozahodni veter, ki bo v visokogorju občasno lahko tudi močan. Na 1500 m bo od 0 do 4, na 2500 m okoli -4 °C. V začetku prihodnjega tedna se bo oblačnost povečala, a bo ostalo večinoma suho, na nekaj padavin kaže le na jugu Slovenije. Spet se bo nekoliko ohladilo. Še bo vetrovno.

Snežne razmere se tudi v naslednjih dneh ne bodo bistveno spreminjale. Sneg bo zaradi vetra in suhe ohladitve v petek in soboto ostal večinoma pomrznjen, le na izrazitih prisojnih legah se bo omehčal. Malo bolj izrazito se bo snežna odeja omehčala v nedeljo. V senčnih legah bo sneg ostal trd in pomrznjen. Nevarnost zdrsa se bo ob koncu tedna še nekoliko povečala. Na izpostavljenih lokacijah bo močan severozahodnik občasno še prenašal sneg, a bodo količine zaradi trdne snežne odeje precej majhne in ne bodo bistveno vplivale na plazovno nevarnost.
Snežna odeja bo večinoma stabilna, le v senčnih legah visokogorja bodo še posamezne, potencialno manj stabilne klože.
Naslednji plazovni bilten bomo objavili v ponedeljek, 31.1.2022.


 28.01.2022
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.