Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.11.08

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo sprva še pretežno jasno, po nekaterih kotlinah bo megla ali nizka oblačnost, iz katere lahko rahlo sneži. Že kmalu se bo pooblačilo na Primorskem, nato postopno tudi drugod. Pozno dopoldne se bodo na zahodu začele pojavljati padavine, ki bodo do večera zajele večino države. V nižjih delih Primorske bo deževalo, v vzhodni Sloveniji deloma deževalo, deloma snežilo, drugod večinoma snežilo. Na Primorskem bo popoldne zapihala burja.
V soboto bodo v zahodnih krajih občasno še padavine, meja sneženja bo na okoli 800 metrov nadmorske višine. Drugod bodo dopoldne padavine ponehale. V severovzhodni Sloveniji se bo delno razjasnilo, tam bo pihal jugozahodni veter.
V nedeljo in ponedeljek bo oblačno, občasno bodo padavine, pogostejše v zahodni Sloveniji. Po nižinah bo večinoma deževalo. Ob morju bo pihal jugo.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je v gorah v ponedeljek snežilo. Zapadlo je od 10 do 30 centimetrov snega, največ spet v Julijskih Alpah. Padavine so ponehale v torek. Nato je bilo mrzlo in suho vreme. Zaradi nizkih temperatur se snežna odeja ni kaj dosti preobražala. Nevarnost snežnih plazov je majhna, le v visokogorju Julijskih Alp je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Tam so nad okoli 2000 metri zameti, ki se lahko na strmih pobočjih splazijo ob dodatni obremenitvi. Razmere v visokogorju so povsod zimske, več snega je v visokogorju Julijskih Alp, do okoli 90 centimetrov, drugod po naših gorah pa okoli 15 centimetrov. Sneg je suh, ponekod pa je na površini tanka skorja Danes bo začelo snežiti in do jutri zjutraj bo zapadlo od 10 do 30 centimetrov snega, največ v Julijcih in zahodnih Karavankah. Meja sneženja se bo počasi zviševala do okoli 800 metrov. Tudi jutri bodo občasno še padavine, a predvsem v zahodnih Karavankah in Julijskih Alpah. Drugod bo suho. Jutri lahko zapadlo od 5 do 10 centimetrov snega, meja sneženja pa se bo še malo dvignila. V nedeljo bo oblačno vreme s padavinami, snežilo bo nad okoli 1100 metri. Zapadlo bo od 10 do okoli 20 centimetrov snega. Pihal bo močan jugozahodnik, ki bo delal zamete in opasti. Povečala se bo nevarnost plazov. Predvsem bodo nevarna bolj strma pobočja ter mesta z napihanim snegom.

Bilten URSZR: 28.11.2008

 

 

Prikaži seznam objav
označenih z

         vreme

         Razmere v gorah

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.