Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.01.21

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo pretežno oblačno. Dopoldne bo občasno deževalo na zahodu, popoldne pa tudi drugod, manj verjetno v severni in severovzhodni Sloveniji. Pihal bo jugozahodni veter, ki bo zvečer slabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 7, ob morju in v vzhodnih krajih do 10 °C.

V soboto dopoldne bo precej jasno, zjutraj bo po nižinah megla. Popoldne se bo od zahoda pooblačilo, ponekod bo spet zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo v zatišnih legah severne Slovenije od -7 do -3, drugod od -2 do 1, najvišje dnevne od -1 do 6, ob morju in v vzhodnih krajih do 11 °C.

Zvečer in v noči na nedeljo bo občasno deževalo, meja sneženja se bo postopno spustila pod 600 m nadmorske višine. V nedeljo bo oblačno, občasno bo snežilo, po nižinah Primorske pa rahlo deževalo. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja.
V ponedeljek bo sprva pretežno oblačno, čez dan pa se bo delno razjasnilo.

RAZMERE V GORAH

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma ZMERNA, 2. stopnje. V gorah je veliko napihanega snega, ki se , zlasti v visokogorju, lahko sproži že ob majhni obremenitvi snežne odeje. Zaradi debele snežne odeje se bodo zaradi otoplitve predvsem na strmejših pobočjih pojavljale dodatne napoke in lahko tudi posamezni zdrsni plazovi. Pod okoli 1800 m nadmorske višine se je ob zadnji otoplitvi in dežju sneg precej splazil, zato je trenutno tam manj verjetnosti za kakšen plaz.

V gorah se je spet otoplilo, a je zrak razmeroma suh, zato se snežna odeja še ni preveč ojužila. V visokogorju je večinoma mehka, ponekod je skorja, ki je nastala zaradi vetra. Nižje, kjer je na utrjeni, zmrznjeni podlagi nov sneg, pa vrhnja plast počasi postaja bolj mokra. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, ponekod poledenele. Veliko je napihanega snega, še posebno v visokogorju je novejši sneg zaradi močne ohladitve slabo sprijet.

V petek bo oblačno, ponekod občasno megleno. Občasno bo rahlo snežilo z mejo sneženja med 1000 in 1500 m 8meja sneženja se bo čez dan dvigala). Padavin bo malo. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik, ki bo popoldne začel slabeti. Ledišče je na nadmorski višini okoli 2200 m. Jutri dopoldne bo sončno, nato se bo od zahoda pooblačilo. Zjutraj bo veter šibak, nato se bo krepil jugozahodnik. Temperaturne razmere bodo podobne današnjim. V noči na nedeljo se bodo začele pojavljati padavine. Meja sneženja bo na začetku padavin verjetno že pod 1000 m in se bo hitro spustila do nižin, hladilo se bo. Sprva bo še pihal zmeren jugozahodnik, ki bo do nedelje zjutraj oslabel in se obračal v vzhodne smeri. V nedeljo čez dan bo sneženje oslabelo in popoldne ponehalo. Predvidoma bo v gorah zapadlo od 10 do 30 cm snega. Več snega bo v visokogorju, kjer bo hladneje in bo sneg bolj suh in rahel. V ponedeljek bo delno jasno in sprva hladno, a čez dan bo v višinah že dotekal toplejši zrak.

Snežna odeja se bo danes in jutri nekoliko ojužila in zato nekoliko hitreje preobražala in sesedala. V soboto bo na prisojnih pobočjih dopoldne na sneg vplivalo tudi sonce. Ponekod so na pobočjih napoke in tam se bo lahko sprožil kakšen talni plaz. V visokogorju bo še vedno znatna nevarnost napihan sneg, kjer lahko že ob manjši obremenitvi na dovolj strmih pobočjih sprožite plaz kložastega snega. Ponekod je pod vrhnjo plastjo snega babje pšeno, ki še dodatno poveča možnost splazenja. V nedeljo se bo nekoliko povečala možnost plazenja novega, nesprijetega snega s strmih pobočij zlasti v visokogorju. Nižje se bo novi sneg predvidoma bolje sprijel s podlago. Jugozahodni veter bo delal nove zamete. Grebeni so marsikje trdi ali poledeneli, tam je nevarnost zdrsov.


 29.01.2021
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.