Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 31.12.20

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V četrtek bo sprva oblačno, rahle padavine bodo postopno ponehale. Popoldne se bo ponekod delno razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7, na Primorskem okoli 10 °C. Ponoči bo po nižinah večinoma nastala megla, sicer pa bo deloma jasno. Jutranje temperature bodo okoli 0, ob morju okoli 5, v alpskih dolinah do -5 °C.

V petek bo od jugozahoda pooblačilo, predvsem na Primorskem in Notranjskem bo občasno deževalo. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 700 m. Nekaj sonca bo na Štajerskem in v Pomurju, popoldne se bo tam krepil jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na vzhodu in na Primorskem pa od 8 do 12 °C.

V noči na soboto se bodo padavine na zahodu okrepile in občasno segle tudi nad osrednje kraje.
V soboto bo pretežno oblačno, v zahodni, južni in osrednji Sloveniji bodo padavine. Predvsem na Gorenjskem bo lahko snežilo do nižin. Ob morju bo pihal jugo.
V nedeljo bodo padavine zajele vso Slovenijo. Jugo ob morju bo oslabel.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje se nevarnost snežnih plazov zmanjšuje in bo čez dan nad nadmorsko višino okoli 1200 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Novi sneg je močan jugozahodnik zelo spihal in napravil številne klože in opasti. Na strmejših in srednje strmih pobočjih lahko že ob manjši obremenitvi sprožite kložast snežni plaz. Zaradi obilice novega snega še pričakujemo spontane snežne plazove suhega snega z dovolj strmih pobočij. Pod novim snegom so v stari snežni odeji šibke plasti. Nekoliko manjša nevarnost je v vzhodnih Karavankah, kjer je novega snega manj kot drugod.

V visokogorju je debela snežna odeja, ki jo je močan veter močno preoblikoval. Vetru izpostavljena mesta so močno spihana, na zavetrnih pobočjih pa so številne klože, ki so se tudi plazile. Sneg je rahel in mehak in se globoko predira, pod okoli 1200 m je moker, višje pa suh. Manj snega je v vzhodnem delu naših gora.

V sredo bo sprva oblačno in megleno, omembe vrednih padavin ne bo več. Čez dan se bo oblačnost redčila in popoldne trgala, vrhovi bodo občasno v oblakih. Pihal bo šibak zahodni do jugozahodni veter. V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Sprva bodo možne posamezne snežne plohe. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik, ki se bo čez dan obračal v jugozahodnik. V petek bo oblačno in megleno, krepil se bo jugozahodnik. V zahodnem in osrednjem delu naših gora bo spet snežilo, V soboto bo oblačno in megleno, še bo snežilo, v vzhodnem delu naših gora bo padavin manj. Pihal bo zmeren do okrepljen južni veter. V nedeljo bo sneženje postopno ponehalo.

Snežna odeja se bo nad nadmorsko višino okoli 1300 m le počasi sesedala in preobražala. Spontano plazenje se bo umirjalo. Večjih novih zametov v sredo in četrtek ne bo. Nevarnost snežnih plazov se bo prehodno nekoliko zmanjšala. V petek in soboto se bo zaradi novega snega in močnejšega vetra nevarnost spet povečala, v vzhodnem delu naših gora pa večje spremembe ne bo, le veter bo tam delal nove zamete. Količine novega snega še ne moremo točno napovedati, od tega bo tudi odvisno, koliko se bo nevarnost plazenja povečala.
V sredo, četrtek in petek dopoldne bodo nevarnejša predvsem strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer boste lahko že ob majhni obremenitvi nežne odeje sprožili plaz kložastega snega. Možni bodo tudi manjši in posamezni srednje veliki spontani plazovi tako kložastega kot suhega nesprijetega snega s strmih pobočij.
Razmere v gorah so zahtevne in krajevno še vedno nevarne.


 31.12.2020
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.