Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 02.03.06

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah - Opozorila

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
2. marec 2006 - izvleček

Predviden razvoj vremena

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Krepil se bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Čez dan se bodo v zahodni polovici države pojavljale rahle padavine. Meja sneženja se bo postopno dvignila na okoli 600 metrov nad morjem. V soboto bo pretežno oblačno. Dež bo zajel vso državo. Meja sneženja bo med 700 in 1000 metrov nad morjem. Pihal bo močan jugozahodni veter, ob morju jugo, ki bo popoldne postopno oslabel. Zvečer in v noči na nedeljo se bodo padavine okrepile, meja sneženja se bo spuščala.
V nedeljo bo oblačno z močnimi padavinami, tudi po nižinah bo predvsem snežilo. V ponedeljek bo delno jasno in večinoma suho. Zapihal bo severovzhodni veter, ob morju močna burja.

Razmere v gorah

V četrtek je po podatkih Agencije RS za okolje občasno rahlo snežilo, zapadlo je od nekaj pa do 10 centimetrov suhega snega. Temperatura je bila ves čas pod ničlo. Snežna odeja se je le počasi sesedala in sneg, ki je zapadel v zadnjem tednu, je ostal slabo sprijet. Na 1000 metrih je v Julijskih Alpah od 80 do okoli 120 centimetrov snega, nad 1500 metri pa od 260 do 290 centimetrov. V Savinjskih Alpah, Karavankah in na Pohorju je na 1000 metrih do 70 centimetrov snega, na 1500 metrih pa od 120 do 150 centimetrov. Snežna odeja je na površini mehka in rahla. Na vetru izpostavljenih legah je sneg močno spihan, zameti so predvsem na zahodni strani grebenov in prevalov. Nevarnost snežnih plazov je skoraj povsod v gorah 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Lahko se sprožijo srednje veliki plazovi s strmih pobočij. Posebno so nevarna območja napihanega snega. Že v petek bo zapihal močan jugozahodnik, ki bo prenašal sneg v zamete. Nastajali bodo na vzhodni in severni strani grebenov in prelazov. Dotekal bo toplejši zrak, nulta izoterma se bo v petek pozno popoldne dvignila do 1500 metrov, v soboto pa do 1900 metrov. V zahodnih Julijskih Alpah ter v predgorju se bodo začele že danes popoldne pojavljati manjše padavine, ki se bodo pojavljale tudi v soboto. Meja sneženja se bo do sobote dvignila na okoli 1500 metrov. Padavine se bodo zvečer in v noči na nedeljo okrepile in zajele tudi ostale predele našega gorskega sveta. Meja sneženja bo precej nihala. V visokogorju bo do ponedeljka zjutraj lahko zapadlo tudi več kot pol metra snega, ki ga bo močan veter sproti spihal v zamete. Pod 1500 metri bo količina snega precej odvisna od trenutne snežne meje, ki bo precej nihala. Nevarnost snežnih plazov se bo v visokogorju povečala na 4. stopnjo.
Nižje, kjer bo deževalo, pa se bo snežna odeja razmočila in lahko se bodo trgali talni plazovi razmočenega snega s strmih pobočij.

OPOZORILO

Po podatkih Urada za meteorologijo pri Agenciji RS za okolje se bo v petek krepil jugozahodni veter, ki bo predvidoma najmočnejši v noči na soboto in v soboto zjutraj. V višjih legah nad okoli 600 metrov nadmorske višine, pa tudi po nižinah predvsem vzhodne polovice Slovenije bo lokalno hitrost vetra nad 70 kilometrov na uro.
V visokogorju, predvsem v Julijskih Alpah, lahko do ponedeljka zjutraj pade več kot pol metra novega snega. V visokogorju se bo močno povečala nevarnost trganja snežnih plazov, tudi nižje, kjer bo lahko deževalo, se bodo s strmih pobočij lahko trgali talni plazovi razmočenega snega.
Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje bo ob koncu tedna padlo veliko padavin. Od sobote zvečer do ponedeljka zjutraj lahko pade več kot 50 litrov padavin na kvadratni meter. Meja sneženja bo nižja na severu in vzhodu države, kjer naj bi po nižinah večinoma snežilo, drugod pa bo večinoma deževalo. Tam, kjer bo večinoma snežilo, lahko po nižinah pade več kot 25 cm južnega snega, zato obstaja nevarnost snegoloma. Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje v nedeljo narastejo vodotoki po vsej državi. Ob spremenljivi meji sneženja lahko reke v vzhodni, osrednji in južni Sloveniji ter na območju Notranjske dosežejo velike letne pretoke.

Natančnejše opozorilo glede vremenskega dogajanja v soboto in nedeljo bo predvidoma izdano v soboto zjutraj.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.