Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 04.02.07

Odpeljali so ga s Kališča - Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
4. januar 2007 - izvleček

Ob 10.34 je bil Regijski center za obveščanje Kranj iz planinskega doma na Kališču v občini Preddvor obveščen, da starejši planinec nujno potrebuje zdravniško pomoč in sam ne bo zmogel poti v dolino. Posredovali so gorski reševalci GRS Kranj, ki so z zdravnikom reševalcem-letalcem obolelega oskrbeli in ga s helikopterjem SV prepeljali v KC Ljubljana v nadaljnjo oskrbo.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo večinoma sončno. Čez dan bo zapihal jugozahodnik, na Primorskem in Notranjskem se bo pooblačilo.
V torek bo oblačno, v vzhodni Sloveniji sprva še delno jasno. V zahodni Sloveniji bodo že zjutraj padavine, ki se bodo popoldne in zvečer razširile nad večji del Slovenije. Meja sneženja bo na okoli 800 metrov nadmorske višine. Ponekod bo še pihal jugozahodni veter.
V sredo bo oblačno z občasnimi padavinami. Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo.
V četrtek bo oblačno, padavine se bodo pojavljale predvsem v južni polovici države.


Razmere v gorah

Ob koncu tedna je bilo v gorah po podatkih Agencije RS za okolje sončno vreme. Občasno je pihal okrepljen severni in severozahodni veter, v visokogorju je bil tudi zelo močan. V soboto je bila ničla sprva na okoli 1800 m, čez dan se je že hladilo in v nedeljo je bila na 1200 metrih. Snežna odeja je zato večinoma ostala pomrznjena, le pod 1500 metri, nekoliko višje pa le v prisojah. Sneg se je počasi preobražal, nekoliko hitreje se je sesedal na osončenih legah. Višina snežne odeje v gorah je precej neizenačena. Na vetru izpostavljenih legah je sneg močno spihan, obsežna pa so območja napihanega snega. Snežna odeja je večinoma prekrita s skorjo, ki ne nosi človeške teže. V senčnih legah je sneg še suh in rahel. V Julijskih Alpah ter v delu zahodnih Karavank je nad 2000 metrih do 150 cm snega. Na 1500 metrih ga je do 80 cm in na 1000 metrov do 50 cm. Drugod po gorah je na 1500 metrih od 15 do 30 cm snega, na 1000 metrih pa do 20 cm. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp in zahodnih Karavank 2. stopnje, drugod 1. stopnje po petstopenjski lestvici. Nevarna so mesta z napihanim snegom, kjer pa praviloma plaz lahko sprožijo obiskovalci gora šele ob večji obremenitvi. Že danes bo zapihal jugozahodnik, a bo še sončno vreme.
Ničla se bo dvignila na okoli 2200 metrov. Zato se bo sneg čez dan v prisojah zmehčal. Jutri bo oblačno in megleno, na vzhodu sprva še delno jasno. Predvsem v Julijskih Alpah bo občasno snežilo.
Drugod se bodo padavine začele pojavljati proti večeru. V višinah se bo nekoliko ohladilo. Meja sneženja bo na okoli 900 metrov. Do srede zjutraj lahko zapade od 10 do 30 cm snega, največ v Julijskih Alpah. Nekoliko se bo povečala nevarnost snežnih plazov.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.