Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 05.03.06

Plaz zasul smučarja - Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah - Opozorilo

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
5. marec 2006 - izvleček


Sredi dneva, v severovzhodni Sloveniji pa že zjutraj, je ob ohladitvi dež prešel v sneg. Ob intenzivnem sneženju je do večera v nižjih predelih večjega dela Slovenije padlo od 20 do 50 cm novega, težkega snega, v gorah še več. Sneg je povzročil velike težave v prometu. Nekaj cest so morali zaradi snega zapeti. Sneg je lomil drevje in trgal električne napeljave, zato je marsikje prihajalo do večjih težav pri oskrbi z električno energijo.

Ob 15. uri se je na cesto od Loga pod Mangrtom proti Predelu v neposredni bližini pontonskega mostu vsul snežni plaz, ki je zasul cesto na dolžini okoli 80 metrov pet metrov visoko. Zaprl je tudi del struge pod mostom in delno ovira odtekanje vode. Na kraj so odšli gasilci PGD Log pod Mangrtom, ki so pregledali plaz.

Ob 11.32 je na Viševniku v občini Bohinj snežni plaz zasul planinca. Posredovali so gorski reševalci iz Bohinja in Radovljice. Ki so ponesrečenca našli. Poskusili so z oživljanjem vendar niso bili uspešni. Truplo so prenesli v dolino in ga predali pogrebni službi.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo sprva pretežno oblačno, čez dan se bo delno zjasnilo. Na Primorskem bo pihala burja, ponekod v notranjosti Slovenije pa Severovzhodni veter. V torek bo sprva pretežno jasno, čez dan spremenljivo oblačno. Popoldne bodo krajevne snežne plohe. Čez dan bo pihal severni veter.
V sredo bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. V četrtek bo pretežno oblačno, zjutraj in dopoldne bo prehodno rahlo deževalo ali snežilo.

Razmere v gorah

Ob koncu tedna je bilo po podatkih Agencije RS za okolje oblačno vreme s padavinami. Sprva je snežilo tudi nad 1500 metri, v nedeljo se je meja sneženja postopno spustila do nižin. V Julijskih Alpah je nad 1500 metri zapadlo do 130 centimetrov snega, nižje pa od 30 do 60 centimetrov. Drugod je zapadlo od 30 do okoli 90 centimetrov snega, odvisno od nadmorske višine. Med sneženjem je sprva pihal močan jugozahodnik, v nedeljo čez dan pa se je obrnil v severovzhodnik. Nastala so obsežna območja napihanega snega. Že med sneženjem so se prožili plazovi s strmejših pobočij. Na 1000 metri je v Julijskih Alpah od 100 do okoli 160 centimetrov snega, nad 1500 metri pa od 340 do 400 centimetrov. V Savinjskih Alpah, Karavankah in na Pohorju je na 1000 metri od 50 do 100 centimetrov snega, na 1500 metrih pa od 150 do 220 centimetrov. Snežna odeja je mehka in rahla in zelo nestabilna. Posebno so nevarna območja napihanega snega. Nevarnost snežnih plazov je velika, 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Zaradi nevarnosti zaenkrat odsvetujemo obisk gora. Opozarjamo tudi na plazove snega s streh, kajti dnevne temperature bodo po nižinah nad ničlo. Do srede bo suho in hladno vreme. V gorah bo pihal severni in severovzhodni veter, ki bo prenašal sneg in delal nove zamete. Snežna odeja se bo počasi sesedala, a zaradi nizkih temperatur bo sneg ostal še razmeroma rahel in nestabilen. Le na prisojnih pobočjih bo sesedanje nekoliko izrazitejše.

OPOZORILO

V gorah je zaradi veliko novozapadlega snega velika nevarnost trganja snežnih plazov.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.