Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 12.03.06

Močan karavanški fen - Zaplezali sta se - Predviden razvoj vremena - Opozorilo - Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
12. marec 2006 - izvleček

Že v jutranjih urah je na Gorenjskem in Bovškem zapihal močan karavanški fen, ponekod na Primorskem pa močna burja. Najmočnejši sunki vetra so bili v večernih urah in v noči na 12. marec. Na Krvavcu, Bovcu in Ilirski Bistrici so najmočnejši sunki po podatkih Agencije RS za okolje dosegli hitrost do 28 m/s, na Rogli 25, v Lescah in v Škocjanu pa 24 m/s.

Ob 18.52 sta se v plezalni steni v Ospu, občina Koper, zaplezali plezalki. Posredovali so gorski reševalci Postaje GRS Ljubljana, ki so plezalkam pomagali s stene. Ena plezalka je dobila lažje telesne poškodbe. Zdravnik je plezalki oskrbel odrgnine.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek in torek bo pretežno oblačno. Ponekod lahko občasno naletava rahel sneg. Pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Veter bo oslabel v torek.
V sredo in četrtek bo zmerno, občasno še pretežno oblačno, vendar povečini suho. Čez dan bo le nekoliko topleje.

OPOZORILO: Sunki severnega vetra lahko predvsem v severni Sloveniji in v zgornjem Posočju še dosežejo hitrost 70 kilometrov na uro, na Primorskem burja tudi 100 kilometrov na uro.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo, Službe za sneg in plazove, je v petek snežilo, meja sneženja je bila sprva na okoli 1200 m, a se je čez dan spustila do nižin. V Julijskih Alpah je zapadlo od 20 do 60 cm snega, pod 1000 m pa manj, ponekod so padavine ponehale še preden je začelo snežiti. V Karavankah in Savinjskih Alpah ter na Pohorju je zapadlo od 25 do 40 cm snega.
Ponovno je snežilo v nedeljo, ko je zapadlo največ snega v zahodnih in osrednjih Julijcih, do 25 cm, drugod pa le do 10 cm. Ob sneženju je pihal močan severni in severovzhodni veter, ki je delal zamete in opasti.
Trenutno je na 1000 m v Julijskih Alpah od 90 do okoli 150 cm snega, nad 1500 m pa od 360 do 430 cm. V Savinjskih Alpah, Karavankah in na Pohorju je na 1000 m od 60 do 100 cm snega, na 1500 m pa od 160 do 240 cm. Višina snežne odeje je zaradi vetrovnega vremena precej neizenačena.
Snežna odeja je mehka in rahla in se pod človeško težo globoko predira. Ponekod na vetru izpostavljenih legah je novi sneg spihan do stare, deloma poledenele podlage. Pod 1000 m je sneg večinoma trd in pomrznjen. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alpah 4. stopnje, drugod pa 3. stopnje, pod 1300 m pa 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna bolj strma pobočja in mesta z napihanim snegom, večinoma na južnih in zahodnih straneh grebenov in prelazov.
V naslednjih dneh se bo nadaljevalo suho vreme. V ponedeljek in torek bo še pihal okrepljen severovzhodnik, ki bo prenašal sneg v zamete. Temperatura bo ves čas pod ničlo. Zato se bo snežna odeja počasi sesedala in ker bo sonca bolj malo, se tudi na prisojnih pobočjih še ne bo kaj dosti preobražala. Nevarnost snežnih plazov se bo le počasi zmanjševala.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.