Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 18.05.06

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
18. maj 2006 - izvleček

Predviden razvoj vremena

V petek bo na Primorskem delno jasno z občasno povečano oblačnostjo in večinoma suho. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo zavlekle tudi v noč. V vzhodni Sloveniji bo popoldne zapihal šibak do zmeren severovzhodnik. V soboto čez dan bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo kratkotrajne plohe. Ob morju ploh ne bo, tam bo tudi manj oblačnosti. Pihal bo jugozahodnik, ob morju zmeren jugo.
V nedeljo bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Manj jih bo v južni Sloveniji. V ponedeljek bo sončno vreme. Pihal bo jugozahodnik.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se nadaljuje toplo in precej sončno vreme. Snežna odeja se je talila in izginevala. V visokogorju so se prožili manjši plazovi zmehčanega snega.
Na 1500 metrov je v Julijskih Alpah do 20, na 2500 metri pa do 330 centimetrov snega. V Savinjskih Alpah, Karavankah je sneg le po najvišjih vrhovih, nižje sega le v grapah ter v osojah. Snežna odeja je dobro preobražena in zbita, sneg večinoma drži človeško težo. Le v visokogorju občasno ponoči pomrzne. Snega je zlasti v osojah ter na planotah visokogorja še precej, zato je za gibanje potrebna zimska oprema. Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, čez dan se poveča na 2. stopnjo. Ob sončnem vremenu se bodo še prožili manjši plazovi. Za konec tedna bo spremenljivo vreme z občasnimi padavinami, ki pa ne bodo kaj dosti vplivale na lavinske razmere. Zaradi povečane oblačnosti snežna odeja ponoči ne bo pomrznila. V prvi polovici prihodnjega tedna bo sončno vreme z jugozahodnikom, zato bo sneg ostal mehak in se bo še plazil. Z dnem 19.5.2006 bo Agencija RS za okolje prenehali izdajati poročila o stanju snežne odeje v gorah. Z rednim poročanjem bodo začeli spet jeseni 15. novembra ali ob obilnejših snežnih padavinah.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.