Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 24.03.05

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
24. marec 2005 - izvleček

PREDVIDEN RAZVOJ VREMENA V PRIHODNJIH DNEH


V petek bo pretežno oblačno, rahel dež se bo najprej začel pojavljati v zahodni, osrednji in južni Sloveniji, popoldne tudi na vzhodu države. V soboto bo zmerno do pretežno oblačno, le na vzhodu delno jasno. Predvsem v zahodnih hribovitih krajih bo popoldne rahlo deževalo ali rosilo.
V nedeljo bo oblačno, padavine se bodo popoldne okrepile in zajele vso Slovenijo. Vmes lahko tudi zagrmi. V ponedeljek bo dež ponehal, čez dan se bo delno zjasnilo. Popoldne pa
bodo lahko nastale posamezne plohe.

RAZMERE V GORAH


Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo je bilo v zadnjih dneh večinoma suho in sončno vreme, le v zahodnih Julijskih Alpah je bilo bolj oblačno. Nulta izoterma je bila na nadmorski višini okoli 2500 m in ni dosti nihala. Snežna odeja se je sesedala in preobražala, ponoči je pomrznila, a večinoma le nad 1500 m.
Strnjena snežna odeja se v Julijskih Alpah začenja na nadmorski višini okoli je na 1200 m, v prisojna pobočja pa so kopna višje. V osojah sega sneg ponekod do 800 m. Nad 1500 m je snega še od 80 do 140 cm. V Karavankah in Savinjskih Alpah ter na Pohorju je na 1500 m do 30 cm snega, prisoje pa so kopne skoraj do 1500 m. Snežna odeja je v visokogorju večinoma trda, na površini pa nekoliko zmehčana. Pod 2000 m je sneg mehak in se predira pod človeško težo. Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
Možno je še spontano proženje manjših plazov mokrega, sprijetega snega z dovolj strmih pobočij.
V petek bo oblačno, občasno bo deževalo, nad 1700 m pa bo snežilo. Snežna odeja se bo pod 1700 m pospešeno talila, višje pa ne bo zapadlo več kot 5 do 10 cm mokrega snega. V soboto bo večinoma suho, v nedeljo pa pričakujemo obilnejše padavine, ki bi lahko destabilizirale snežno odejo pod 1800 m, višje bo namreč snežilo.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.