Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 24.11.05

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah - Snežilo bo!

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
24. november 2005 - izvleček

Predviden razvoj vremena v prihodnjih dneh

V petek bo sprva delno jasno in po nekaterih nižinah megleno. Čez dan se bo od zahoda pooblačilo. Pihati bo začel jugozahodni veter, ob morju popoldne jugo. Popoldne bodo padavine zajele zahodno in osrednjo Slovenijo in se zvečer razširile nad vso državo. Na Primorskem bo deževalo, drugod v glavnem snežilo. V soboto bo oblačno z občasnimi padavinami. Na Primorskem in po nižinah vzhodne Slovenije bo deževalo, po nižinah osrednje Slovenije pa deloma deževalo, deloma snežilo. Drugod bo po večini snežilo.
V nedeljo bo pretežno oblačno, padavine bodo čez dan ponekod prehodno ponehale. Ponoči bodo padavine, po nižinah kot sneg, ponovno zajele vso državo in v ponedeljek od zahoda postopno ponehale.

Rrazmere v gorah

V četrtek je po podatkih Urada za meteorologijo pri Agenciji RS občasno še rahlo snežilo, a je zapadlo le nekaj centimetrov snega. Severovzhodni veter je v sredo in četrtek zjutraj še prenašal sneg ter delal snežne zamete v gorah, pa tudi na Notranjskem, kjer je snežna odeja debela do 25 centimetrov. V gorah je od 20 do 25 centimetrov suhega in mehkega snega, ki je na vetru izpostavljenih legah spihan ponekod do tal.
Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje po petstopenjski lestvici. Že v petek popoldne bo začelo snežiti v Julijskih Alpah in na Notranjskem, v noči na soboto pa postopno tudi drugod. V soboto bo oblačno z občasnimi padavinami. Meja sneženja bo precej nizko, tako da bo snežilo povsod v sredogorju in višje. Tudi v noči na ponedeljek bodo spet padavine in tudi po nižinah bo takrat večinoma snežilo. Skupno lahko od petka zvečer do ponedeljka zjutraj zapade v Julijskih Alpah, ponekod na Notranjskem, pa tudi v Savinjskih Alpah od 30 do 60 centimetrov snega, nekoliko manj pa v Karavankah, še manj na Pohorju. V gorah bo jugozahodni veter delal zamete. Nevarnost snežnih plazov se bo povečala.

OPOZORILO

Po podatkih Urada za meteorologijo pri Agenciji RS za okolje lahko do sobote zjutraj v južni Sloveniji in na Notranjskem, Gorenjskem ter v hribovitem delu zahodne Slovenije ter v visokogorju pade od 10 do 30 cm snega, v osrednji Sloveniji od 10 do 20 cm, na vzhodu države pa do 10 cm snega. Podobne količine snega pričakujejo tudi od sobote zjutraj do prvega dela noči na nedeljo, le v vzhodni polovici države, zlasti v višjih legah, lahko pade do 20 cm snega. Ob prehodu nove vremenske motnje v noči na ponedeljek lahko pade še do 10 cm snega. V nižjih predelih bo padal moker sneg. Občasen dež, zlasti v soboto, ko lahko občasno pod 900 metri nadmorske višine tudi dežuje, bo še dodatno povzročal obtežbe, zato obstaja možnost snegoloma.

Nevarnost spontanega trganja snežnih plazov v gorah se bo povečala.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.