Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 28.02.05

Med sankanjem s Šmarne gore – Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščitev in reševanja
28. februar 2005 - izvleček


NESREČA V GORAH


Ob 17.59 se je pri sankanju v sedlu Šmarne gore v Ljubljani poškodovala mlajša deklica. Na kraju nesreče je deklico oskrbel zdravnik, člani Postaje GRS Ljubljana pa so jo prenesli v dolino do reševalnega vozila.

RAZMERE V GORAH


Po podatkih Urada za meteorologijo pri Agenciji RS za okolje je bilo zadnje dni v gorah mrzlo vreme. Občasno je rahlo snežilo, zapadlo je od 5 do 15 centimetrov suhega snega.
Močnejšega vetra ni bilo, razen v nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek, ko je zapihal okrepljen severni in severovzhodni veter. Ta je prenašal sneg in delal zamete in gradil opasti. Snežna odeja se je le počasi sesedala.
V Julijskih Alpah je na 1000 metrih od 50 do 70 centimetrov snega, nad 1500 metrov pa od 140 do 190 centimetrov. V Karavankah in Savinjskih Alpah ter na Pohorju je na 1500 metrih do 100 centimetrov snega. Sneg je suh in mehak in se globoko predira. Na vetru izpostavljenih legah je nastala skorja, ki pa ne drži človeške teže.
Višina snežne odeje je precej neizenačena, zlasti v visokogorju je precej zametov. Nevarnost snežnih plazov je v Julijcih in v zahodnih Karavankah 3. stopnje, v Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah pa je 2. stopnje po petstopenjski lestvici.
Novi sneg je potencialno nestabilen, zato je potrebna velika previdnost. Predvsem so nevarna strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. Plaz lahko sproži planinec ali turni smučar, medtem ko spontanega plazenja, razen manjših plazičev, ne pričakujemo. Do srede bo sončno in mrzlo. Veter bo v noči na torek oslabel. Snežna odeja se bo predvsem na prisojnih pobočjih počasi preobražala in sesedala. Nevarnost snežnih plazov se ne bo spremenila.

PREDVIDEN RAZVOJ VREMENA V PRIHODNJIH DNEH


V torek bo pretežno jasno. Burja na Primorskem bo dopoldne prehodno ponehala in se zvečer spet okrepila. V sredo bo sončno in čez dan nekoliko manj mrzlo. Burja bo dopoldne ponehala.
V četrtek se bo od zahoda pooblačilo. Zvečer se bodo v zahodnih krajih že začele pojavljati manjše padavine, večinoma kot rahel sneg. Mraz bo popustil. V noči na petek se bodo padavine razširile v notranjost države in proti jutru okrepile. Tudi ob morju bo do jutra večinoma snežilo. V petek bo oblačno, padavine bodo čez dan postopno ponehale.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.