Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 28.03.05

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
28. marec 2005 - izvleček

PREDVIDEN RAZVOJ VREMENA V PRIHODNJIH DNEH


V torek in sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bodo krajevne padavine, deloma plohe. V sredo bo na Primorskem zapihala burja.
V noči na četrtek bo še oblačno, v večjem delu države bo deževalo. Meja sneženja se bo spustila na okoli 1000 metrov nadmorska višine. V četrtek so bo zjasnilo, tudi v petek bo pretežno jasno. Hladneje bo, na Primorskem bo pihala burja, drugod severovzhodni veter.

RAZMERE V GORAH


Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo je bilo ob koncu tedna pretežno oblačno, občasno so bile padavine. Meja sneženja je bila večinoma nad 1700 m.
Višje je zapadlo do 10 cm snega, ki pa se je hitro sesedel. Pod 1700 m se je snežna odeja talila in izginevala.
Strnjena snežna odeja se v Julijskih Alpah začenja na nadmorski višini okoli je na 1200 m, v prisojna pobočja pa so kopna višje. V osojah sega sneg ponekod do 900 m. Na 1500 m je snega do 60 cm, na 2500 m pa do 140 cm. V Karavankah in Savinjskih Alpah ter na Pohorju je na 1500 m do 30 cm snega, prisoje pa so kopne do 1500 m. Snežna odeja je v visokogorju večinoma trda, na površini pa nekoliko zmehčana. Pod 2000 m je sneg mehak in se predira pod človeško težo. Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
Možno je spontano proženje manjših plazov mokrega, sprijetega snega z dovolj strmih pobočij.
V naslednjih dneh bo vreme spremenljivo, pojavljale se bodo krajevne plohe, nad 1500 m snežne, le v noči na četrtek bo snežilo nad 1000 m. Količina padavin ne bo velika. Nulta izoterma bo na nadmorski višini okoli 2000 m. Snežna odeja se bo sesedala in preobražala, pod 2000 m pa talila. Nevarnost snežnih plazov se bo pod 1500 m zmanjšala.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.