Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 30.03.05

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
30. marec 2005 - izvleček

PREDVIDEN RAZVOJ VREMENA V PRIHODNJIH DNEH


V četrtek bo na Primorskem povečini jasno, pihala bo zmerna burja. Drugod bo dopoldne še pretežno oblačno. Zjutraj se bo ponekod še pojavljal rahel dež. Čez dan se bo od vzhoda zjasnilo. V petek bo povečini jasno, le v vzhodni Sloveniji bo dopoldne občasno zmerno oblačno. Še bo pihala šibka do zmerna burja.
V soboto bo pretežno jasno, v nedeljo pa bo že nekaj visoke koprenaste oblačnosti. Burja bo v soboto ponehala.


RAZMERE V GORAH


Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo, se nadaljuje spremenljivo vreme z občasnimi padavinami. V gorah je zapadlo do 10 cm mokrega snega.
Nulta izoterma je bila na nadmorski višini okoli 2500 m ali malo nižje. V visokogorju se je snežna odeja preobražala in počasi sesedala, nižje pa talila in izginevala.
Na 1500 m je v Julijskih Alpah do 50 cm, na 2500 m pa do 140 cm. V Karavankah in Savinjskih Alpah ter na Pohorju je na 1500 m do 25 cm snega, prisoje pa so kopne do
1500 m.
Snežna odeja je večinoma mehka in se predira pod človeško težo, le ponekod v visokogorju drži človeka. Nevarnost snežnih plazov je nad 2000 m 2. stopnje, nižje pa 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
V sredo je bilo še nekaj padavin. Ponoči se je ohladilo, nulta izoterma se bo spustila pod 1000 m. Sneg bo pomrznil, zato se bo nevarnost snežnih plazov zmanjšala. V četrtek in petek bo precej jasno, pihal bo vzhodni in severovzhodni veter.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.