Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 30.11.05

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah - Opozorilo

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
30. november 2005 - izvleček

Predviden razvoj vremena v prihodnjih dneh

V četrtek bo večinoma oblačno. Občasno bo na Primoskem rahlo deževalo, drugod rahlo snežilo. Padavin bo malo, pogostejše bodo v južnih in vzhodnih krajih. Burja na Primorskem bo čez dan ponehala, tam se bo delno zjasnilo. Ponoči se bo zjasnilo in v petek bo sprva precej jasno.

Po nižinah bo nastala megla ali nizka oblačnost, ki se bo zadržala del dopoldneva. Čez dan se bo v zahodnih in osrednjih krajih pooblačilo, ponekod bo zapihal jugozahodnik. Zvečer se bodo na zahodu začele pojavljati manjše padavine.
V soboto bo oblačno, padavine se bodo dopoldne od zahoda postopno razširile nad vso državo. Meja sneženja se bo dvignila na okoli 1300 metrov nadmorske višine. V noči na nedeljo bodo padavine ponehale in predvsem v vzhodnih krajih ter na Primorskem se bo prehodno delno zjasnilo. Čez dan bo suho, a postopno spet bolj oblačno vreme. Zjutraj bo ponekod v nižinah megla.

RAZMERE V GORAH

V torek čez dan in v noči na sredo je po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje, po Sloveniji snežilo. Deževalo je le po nekaterih nižinah. Največ snega je zapadlo v Julijskih Alpah in v hribih severne Primorske, od 30 do 50 cm, drugod pa precej manj, le od 10 do 20 cm. Snežilo je na mehko podlago, tako da se je sneg z njo dobro sprijel. V gorah in ponekod v sredogorju je jugozahodni veter delal zamete in opasti. Veter se je zvečer obrnil v severovzhodnik. V Julijskih Alpah je na 1000 metrih do 100 cm snega, nad 1500 metrov pa od 130 do 150 cm. Drugod je na 1000 metrih okoli 60 cm snega, na 1500 metrih pa od 80 do dobrih 90 cm. Sneg je mehak in se globoko predira, gibanje v gorah je precej oteženo. Na vetru izpostavljenih legah je precej spihan, predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov je veliko napihanega snega. Nevarnost snežnih plazov je v zahodnih Julijcih 4. stopnje, drugod 2. do 3. stopnje po petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna območja z napihanim snegom, ne le v Julijcih. Možno je spontano plazenje, že ob manjši dodatni obremenitvi snežne odeje pa lahko plaz sproži tudi turni smučar ali gornik.
Tudi v predgorju Julijskih Alp se lahko na strmih, travnatih pobočjih sprožijo posamezni plazovi nesprijetega snega. Omembe vrednih padavin do petka ne bo. Ker se bo zjasnilo, bo sneg ostal suh, kjer je moker, pa bo pomrznil.
Zaradi nizkih temperatur se bo snežna odeja v gorah le počasi sesedala, v sredogorju pa bo ta proces nekoliko hitreje potekal. Nevarnost snežnih plazov bo v gorah še naprej velika.

OPOZORILO

V visokogorju Julijskih Alp je velika nevarnost snežnih plazov.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.