Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 31.01.07

Našli truplo - Na Nanosu še iščejo - HNMP z Vogla - Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
31. januar 2007 - izvleček

V dopoldanskih urah so našli truplo pogrešanega planinca, ki so ga iskali od 24. januarja na območju Blegoša v občini Gorenja vas-Poljane. Reševalci Postaje GRS Škofja Loka so truplo prenesli v dolino, kjer so ga prevzeli delavci pogrebne službe.

Tekom dneva je potekala akcija iskanja planinca, ki ga pogrešajo od nedelje 28. februarja na območju Nanosa v občini Postojna. V iskalni akciji je sodelovala policija s helikopterjem, gorski reševalci in vodniki psov za iskanje pogrešanih oseb. Pogrešanega niso našli, z iskanjem pa bodo nadaljevali danes.

Ob 14.27 je dežurna ekipa HNMP z helikopterjem Slovenske policije posredovala na Voglu v občini Bohinj, kjer se je poškodoval smučar. Prepeljali so ga na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Predviden razvoj vremena

V četrtek in petek bo pretežno jasno. V četrtek bo sprva v zahodni in ponekod v osrednji Sloveniji bolj oblačno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla.
V soboto in nedeljo bo povečini sončno.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se v gorah nadaljuje suho vreme. V torek je pihal okrepljen severozahodnik, ki pa ni več delal večjih zametov. V sredo se je ob jugozahodniku precej segrelo, a je zrak, razen pod 1200 metrov, ostal suh. Do četrtka se je vrh oblačnosti dvignil na okoli 1500 metrov.
Snežna odeja se preobraža. Večinoma je pokrita s skorjo, ki je nastala zaradi vetra in v prisojah ter v nižjih nadmorskih višinah tudi zaradi dnevnega taljenja.
Višina snežne odeje v gorah je precej neizenačena. Na vetru izpostavljenih legah je sneg močno spihan, obsežna pa so območja napihanega snega. Snežna odeja je večinoma prekrita s skorjo, ki ne nosi človeške teže. Ponekod v sredogorju je sneg tudi strjen v globino in se čez dan zmehča. V Julijskih Alpah ter v delu zahodnih Karavank je nad 2000 metri do 160 cm snega. Na 1500 metrov ga je do 90 cm in na 1000 metrov do 60 cm. Drugod po gorah je na 1500 metrih od 20 do 40 cm snega, na 1000 metrih pa do 25 cm. Nevarnost snežnih plazov je v gorah 2. stopnje po petstopenjski lestvici. Nevarna so mesta z napihanim snegom, kjer pa se praviloma plaz sproži šele ob nekoliko večji obremenitvi.
Suho vreme se bo še nadaljevalo. Že v četrtek se bo v višinah nekoliko ohladilo. Ničla se bo spustila na okoli 1500 metrov. Višje bo sneg ostal zmrznjen. Zapihal bo zmeren severni veter. Sneg se bo še naprej počasi stabiliziral.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.