Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dovški križ - 01.05.14

Primož Blaha: Prvomajska v kraljestvu Martuljka.

Prejšnjič nam je vreme prekrižalo načrte, tokrat pa iz Ljubljane v jasni, zvezdnati noči. Potem pa na Jesenicah – dež!? Ampak smo računali na izboljšanje in se odločno odpravili na dolg pohod.

Najprej skoraj 2 uri po gozdu do snega, ki se Za Akom pojavi kar iz nič. Če bi šli tako kot tisti turisti, ki smo jih srečali nazaj grede na sprehodu v kratkih hlačah, bi najbrž uživali, z vso zimsko opremo pa se ta pot res vleče. Za Akom pa končno na smuči. Skozi to veličastno krnico navzgor proti Trem macesnom, medtem ko so se martuljški velikani počasi otresali oblačnega objema in skrbeli, da je vzpon hitro minil. Prehod pod Tremi macesni je široko zalit in brez težav smo nadaljevali pod mogočno Široko pečjo do vstopa v Jugovo grapo.

Nimam nobene želje smučati po grapah, in vsi smo tam pustili smuči. Ta dan je bilo sicer kar nekaj obiska, tako da smo imeli lepe štapne in sploh dobre razmere za vzpon. No, kar nekaj predhodnikov je smuči neslo tako gor kot tudi dol, saj so bile kar zahtevne razmere in le nekaj jih je tudi smučalo.

Grapa nas je izstavila na grebenu, do vrha je potem še kakih 15 min, gor pa seveda enkraten razgled iz osrčja Martuljka. Čedalje več je bilo sonca in tudi čedalje bolj vroče – še dobro, da je bilo vsaj dopoldne bolj oblačno! Na poti dol je bilo že precej bolj mehko, pod grapo pa še juhuhu in juhuhej po gnilcu vse do gozda! Smučišča s takim ambientom so pa itak redka!

Za konec nas je sicer čakal še tisti nebodigatreba peš sestop po strmem gozdu, ampak bo že držalo, da se je za lepe ture potrebno malo bolj potruditi. Dolga, naporna, ampak naravnost veličastna – prava klasika!

Primož Blaha

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.