Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ferate

Facebook - Mitja Šorn: ... v bližini vasi, koč in smučarskih središč so v tujini že dolgo stalnica. Kot zanimivost ...

Pri nas so se začele pojavljati v zadnjih letih in sedaj tudi na tem področju spet pospešeno lovimo tujino.

Trenutno so moderne ferate zgrajene v Bavščici, na Boču, Lisci, Jezerskem, Zelenici, Gonžarjevi peči in v Mojstrani.
Sam sem bil del ekipe, ki je načrtovala in zgradila ferato v Mojstrani. En član naše ekipe pa zaključuje diplomsko nalogo, v kateri bo primerjal tri načine gradnje ferat, ki se pojavljajo pri nas. Kaj več o primerjavi sil pri padcih na različnih načinih ferat bom napisal v prihodnosti, ko bodo dobljeni podatki analizirani.

Sam sem bil prisoten na testih padcev na feratah in rezultati so po eni strani zaskrbljujoči. Zato sem se odločil, da napišem pričujoč članek. Oprema za uporabo na feratah je čelada, plezalni pas in samovarovalni komplet. Vse mora biti testirano in imeti ustrezne standarde za namen plezanja. Okrog čeade in pasu se mi ne zdi potrebno izumljati tople vode. Ker pa sem zadnje čase kar pogosto prisoten na ferati Mojstrana in sem med svojo prisotnostjo opazil, da veliko ljudi namesto samovarovalnega kompleta uporablja najlonske trakove, pomožne vrvice ali vrvi se bom v tem pisanju dotaknil tega dela opreme.

Teste je Blaž izvajal na Fakulteti za gradbeništvo. Na poligonu so namestili fertni sistem(tirolski, PZS, francoski) in na ta sistem metali 100 kilogramsko utež(en ornk dec). Sile ob padcu so se razlikovale glede na sistem gradnje in gede na višino, iz katere so utež vrgli. Za pritrditev uteži v sistem so uporabili vponko, namenjeno uporabi v feratah in plezalno vrv za povezavo do dinamometra. Težav z vponko ni bilo v nobenem od različnih sistemov, so se pa pojavile težave z vrvjo.

Vrv je bila stara dve leti, še 14 dni pred testi smo z njo veselo plezali po francoskih plezališčih. Na testih pa se je ta vrv nekajkrat pretrgala pri sili 9KN(900kg) v vozlu osmici. Zskrbljujoče je predvsem to, da se je taka sila dosegla v francoskem sistemu(le ta je z vidika porazdelitve sile najbolj ugoden za uporabnika) že pri padcu z višine 250cm. To višino dosežete, če se z 120cm dolgim najlonskim trakom vpnete v sveder in splezate tako visoko, da je trak napet navzdol proti svedru. Glede na rezultate, ki smo jih beležili na teh testih in rezultate še nekaj raziskav o najlonskih trakovih verjemite, da tudi trak take obremenitve ne bo zdržal.

Na sodobnih feratah so padci v najbolj neugodni situaciji lahko dolgi do 5 metrov(klini so na razdalji do 5 metrov, če smo ob padcu za dolžino traku, vrvi… nad zadnjim klinom in pademo za isto dolžino pod spodnji klin), sile v tem primeru pa so se gibale med 16-34KN, odvisno od sistema gradnje. Take sile ne zdrži nobena vrv, najlonski trak in ne nazadnje niti človeško telo. Zato je bilo na temo uporabe samovarovalnih kompletov napisanih že veliko člankov, sam pa temu dodajam še tole moje skromno delo.

Vsi, ki se na ferate podajate s prusiki, najlonskimi trakovi, starimi vrvmi… še enkrat razmislite, če je vaše življenje res vredno samo dobrih 50€. Pisanje pa v razmislek polagam tudi delavcem na višini, opremljevalcem športno plezalnih smeri, plezalcem …

Spodaj najdete en film testa, pri prvem spustu je lepo vidno, da vrv padca sploh ni ublažila, utež je padla na tla praktično kot bi ne bila privezana. Druga vrv na posnetku(ki jo vidite, ko hlod pade na tla in je še cela) je bila namenjena temu, da hlod ni padel na dinamometer in ne prestrezanju sile. Tista, ki je bila namenjena prestrezanju sile se je gladko pretrgala v vozlu osmici.


1. Komentar: Miha Noč
Jaz bi dodal, še to. Pod obvezno opremo za obisk ferat je potrebno navesti tudi 30 m plezalne vrvi, ki jo bomo potrebovali v primeru padca. V prvi fazi je ta vrv potrebna za prijateljsko pomoč, da padlega feratarja lahko spravimo nazaj do jeklenice.
Namreč samovarovalni komplet, ki je ublažil padec, je tako dolg, da z rokami ne dosežemo več jeklenice. Po drugi strani pa bomo vrv potrebovali za varovanje padlega plezalca do konca ferate, saj z njegovim samovarovalnim kompletom to ne bo mogoče, ker bo uničen. Da pa bodo vsi ti manevri izvedljivi pa bomo potrebovali še nekaj vponk in še kak drug tehničen pripomoček. Reverso, mikrotraxion, ipd.
Poleg tega je potrebno opozoriti, da samovarovalni kompleti niso primerni za varovanje otrok, ker so enostavno prelahki. Glede teže uporabnika imajo tako spodnjo kakor tudi zgornjo mejo.

 

 ...05.2016
Fb Mitja Šorn, 16.05.2016


Kot zanimivost ...

5 komentarjev na članku "Ferate"

Mitja Šorn,

Se opravičujem za to svojo napako, pri tistih 5 metrih sem se zatipkal. Razdalja med klini naj v vertikali ne bi presegla 3 metrov. Ker imamo 1 meter dolge konce samovarovalnega kompleta lahko nad zadnji klin splezamo za to dolžino. Ob morebitnem padcu pa pademo navzol tudi en meter nižje, kot je spodnji klin. 3+1+1=5. Tako tudi ob klinih na razdalji 1,5 metra lahko pride do padca dolgega 3,5 metra.


Jan Pinter,

Kot zanimivost si poglej še tole: https://www.youtube.com/watch?v=jOzhOs9SAws

lp, Jan.


Miha Hauptman,

Zanimivo bi bilo narediti mogoče še študijo, razlike pri padcu povsem togega telesa (klade v testih) in enako težkega človeka, ki že sam po sebi deluje plastično in posledično verjetno ne pride do tako visokega sunka sile.


Miha Hauptman,

Lahko odgovorim kar sam sebi... 80kg utež naj bi bila približno ekvivalentna 100 kg plezalcu.


Gorazd Kocjan,

Prispevek je zelo na mestu. Vendar bi rad še nekaj dodal. V mislih imam odstavek, kjer avtor piše o 5 (pet ) metrskih razdaljah in padcih.

Zlato pravilo gradenj "ferat" je naslednje :

V izjemno težkih delih zavarovanih smeri, kjer je stena navpična, previsna oziroma so stopi minimalni, ali pa jih sploh ni, se klini montirajo na 1m , 1,5 m. Dokaz o mojem pisanju lahko najdete v večini novodobnih športnih "ferat" v sosedstvu in pa seveda tudi pri nas. (Gonžarjeva peč , Ferata Češka koča ,itn)

Na mestih kjer so ocene A in B , pa seveda ni problematična postavitev klinov na zgoraj omenjeno razdaljo 5 metrov, sploh če je napeljava jeklenic vodoravna.

Seveda , pa je v tem primeru priporočljivo, da jeklenica ni mlahava!

Teh nekaj vrstic sem napisal predvsem zaradi intuziastov , ki bodo v bodoče gradili "ferate " in da ne bodo na težkih mestih varčevali s klini.

Razdalje 5 m in 6m med klini v platah in izpostavljenih delih , je kratko malo neodgovorno in kar silijo v težke poškodbe in Bog ne daj , še kaj hujšega.

Gorniški in feratarski pozdrav

G.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.