Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

GRS

Kranjska Gora: Danes [23.03.18] smo posredovali v dveh akcijah; direkten ali posreden vzrok intervencije = snežni plaz

Reševalci Postaje GRS Kranjska Gora smo danes, 23. marca 2018, posredovali v dveh reševalnih intervencijah. Pri obeh je bil direkten ali posredni vzrok snežni plaz.

Vzrok za prvo nesrečo (dopoldan) je bila spontano sprožena snežna kloža, ki je iz ravnotežja prevrnila plezalca, ki se je pod ledenim slapom pod Prisankom pripravljal za plezanje. Snežna kloža se je sprožila na severnem pobočju nad slapovi.

Drug dgodek je bil v popoldanskem času. Dobili smo klic, da je snežni plaz odnesel in zasul psa, ki je bil spremlejvalec dveh turnih smučarjev. Plaz se je sprožil na južnem pobočju na Vršiču preko ceste od Tičarjevega doma proti Poštarskem domu. Tudi tokrat je bil plaz kložast, sprožil pa se je pod pasjo težo cca 20 kg.

Zaradi vetra, ki je te dni pihal po naših koncih, so nastali zameti in snežne klože. Dnevne temperature se zaradi močnega spomladanskega sonca dvigujejo in začenjajo preobrazbo snežnih gmot, ki pa še ni zaključena. Obe reševalni intervenciji sta opozorilo, da prihaja do sponatanega proženja snežnih plazov ne glede na usmerjenost pobočja. Na vse obiskovalce zasnežene gorske pokrajine zato apeliramo, naj dobro razmislijo o izbiri ture, potrebni varovalni opremi ter o lastnih sposobnostih in znanju o varnem gibanju v takih razmerah.

Srečno in varno čez vikend.Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.