Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Marjan Ručigaj (1948‒2021)

GRS Kranj: Sporočamo žalostno vest, da nas je zapustil Marjan Jožef Ručigaj, naš dolgoletni član in inštruktor GRZS.

 

Presenetila in presunila nas je vest, da nas je na tiho zapustil veteran gorskih reševalcev Društva GRS Kranj, planinec in alpinist Marjan Ručigaj.

Marjanova planinska pot se je pričela ob koncu šestdesetih let. Že v letu 1971 mu je bilo zaupano načelništvo alpinističnega odseka PD Kranj. In ob praznovanju 25-letnice AO Kranj se je proslavil v jubilejnem zborniku z obsežnim in podrobnim kronološkim zapisom o zgodovini in delu odseka.

Image
V letu 1972 je bil Marjan član jubilejne alpinistično-gorskoreševalne odprave PD Kranj, naše prve v gorstvo Kilimandžara. Naveza Ručigaj-Bergant se je tedaj na najvišji vrh Afrike povzpela po zahtevnem ledeniku Ratzel. V tem letu je bil tudi udeleženec kranjske odprave v Ande. Marjan je s Stanetom Bergantom leta 1972 preplezal dve prvenstveni smeri: Šodrasto in spominsko »Kašuti« v Grintovcu.

V sedemdesetih letih je Marjan postal član postaje GRS Kranj in se je z vso vnemo usposabljal, da je postal odličen. Bil je tudi zanesljiv gorski reševalec na smučiščih Krvavca. Vseskozi je prenašal svoje znanje na mlade v planinskih šolah, na tečajih in taborih; bil je dovršen teoretik in odličen planinski pedagog. Za popularizacijo planinstva je skrbel s skrbno pripravljenim izborom diapozitivov s planinsko tematiko in imel množico predavanj po osnovnih in srednjih šolah.

Image
Marjan pa je bil tudi čuteč planinski mislec, ki si je za eno največjih ljubezni izbral »učiteljico naravo«. Zato ni bilo naključje, da je kot izvrsten gorski fotograf pripravil tudi več tematskih razstav. Očarali so ga kamni nenavadnih oblik in barv ter kamniti minerali in fosili. Poseben poudarek je namenjal lepotam pastelnih barv, izrisanih in zapisanih v kamenju.

Marjan se je vseskozi dokazoval tudi kot »iskraš«; planinci PD Iskra so mu bili vedno dragi prijatelji. Tudi Združenje vojaških gornikov Slovenije ob tej izgubi sporoča, da so s smrtjo Marjana Ručigaja, ustanovnega člana, izgubili predanega člana, ki ga bodo še dolgo pogrešali.

Ob 90-letnici PD Kranj leta 1988 je bil Marjan za svoje delovanje v njem razglašen za zaslužnega člana.

Marjana se bomo z veliko hvaležnostjo in spoštovanjem še dolgo spominjali.

Franc Ekar

GRS Kranj, 28.05.2021
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.