Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nad Fužinarskimi planinami - 20.06.12

Bojan Ambrožič: Ogradi, Debeli vrh, Jezerski in Prevalski Stog ter Adam in Eva

Vrhovi nad Fužinarskimi planinami so še posebej privlačni zaradi njihove samotnosti in odmaknjenosti. Tokrat sem jih poskušal v eni turi zajeti kar čim več. Trenutno so najdaljši in verjetno najlepši dnevi v letošnjem poletju. Zato sem se odločil za turo, ki je v meglenem in nestabilnem vremenu težko izvedljiva.

Začel sem že pred šesto uro zjutraj na planini Blato. Cestnine mi na srečo ni bilo treba plačati, ker jo baje pobirajo šele od 7. ure dalje. Tako da se še toliko bolj splača biti zgoden. Po markirani poti sem nadaljeval na Planino v Lazu. Od tod pa sem se povzpel na Lazovški preval. Pravzaprav s te strani Lazovški preval, sploh ne deluje kot sedlo, ker se pot na drugi strani še naprej vztrajno vzpenja proti Mišeljskemu prevalu.

Z Lazovškega prevala sem se po grebenu povzpel na Ograde. Pot seveda ni označena, vendar je brez vseh orientacijskih ali kakšnih drugih zank. Le na enem mestu se je treba mogoče za trenutek poprijeti skalovja. Vrh Ogradov sem izkoristil predvsem, kot dobro razgledno točko, na kateri sem se razgledal in naredil načrt poti.

Sestopil sem po isti poti do Lazovškega prevala in mogoče še kak korak dlje do možica, ki lepo označuje začetek poti na Debeli vrh. Kljub temu, da je Debeli vrh najbolj pomemben vrh fužinarskih hribov, je stezica slabše shojena. Možicev pa na srečo ne manjka. Sprva gre steza v levo, pod strmo steno. Potem se začne kar strmo vzpenjati na vršno pobočje Debelega vrha. Ta del poti me zelo spominja na pot na (Karavanški) Stol.

Tik pod predvrhom Debelega vrha se pojavlja rdečkasta kamnina, ki je Tineta Miheliča celo toliko “zmotila”, da jo je omenil v svojem planinskem vodniku Julijske Alpe. Zato me je, kot geologa, že od začetka žulilo za kaj v resnici gre. Ugotovil sem, da gre za glinavce v kombinaciji s tektonsko brečo. Nedvomno gre tu čez zelo močan prelom. Poleg tega je zanimivo to, da se s te točke prek Mišeljskega prevala in Bohinskih vratc vidi naravnost v Krmo. Znano pa je, da po dolini Krme poteka močan prelom. Zato obstaja možnost, da nadaljevanje tega preloma poteka ravno tu - pod Debelim vrhom. Seveda to kar vam pravim ni sveta resnica, ampak zgolj moje hitro sklepanje, ki pa bi ga bilo treba z raziskavami potrditi oz. ovreči. Da bi imel moj sklep vsaj nekaj teže, bi se nadaljevanje preloma moralo pojaviti na sedlu med Slatno in Prvim Voglom. Bom preveril kako je s tem, ko bom hodil po tistih hribih.

Predvrh in vrh Debelega vrha ločuje ozka škrbina. Do polovice škrbine vodi pot. Zadnjih nekaj metrov do dna škrbine pa zapira strm skok. Ker sem imel s seboj vrv, sem si napravil spust. Šele od spodaj sem opazil precej enostavnejši prehod. Tega najdete tako, da se od konca poti spustite po temenu do skalnega roglja. Od tu je do dna škrbine le dobra dva metra lahkega plezanja v odlični skali z dobrimi oprimki. Čez steno, kjer pa sem sprva mislil, da je najlažje (in abzajlal), je krušljiva dve do tri. S škrbine na vrh Debelega vrha je za tem le še sprehod.

Z Debelega vrha sem sestopil nazaj do Lazovškega prevala in nadaljeval proti Mišeljskemu prevalu. Na prevalu sem pustil nahrbtnik ter odtekel po travnatem slemenu na Prevalski Stog. Od tod pa sem prečil po grebenu do še dveh zanimivih vršičev – Adama (2012 m) in Eve (2019 m). Dvomim, da ju kdo obišče kot samostojen cilj, z izjemo tistih, ki jim je slučajno tako ime.

Po strmih travah zahodnega pobočja Prevalskega Stoga sem se vrnil na Mišeljski preval. Sledil je spust na drugo stran do planine Pod Mišelj vrhom. Tu sem zavil vnovič navzgor – proti Jezerskemu prevalu. Vročina me je že počeno načela. Zato je bilo moje grla zelo veselo, ker sem tod naletel na izvir (mrzle) studenčnice. Z Jezerskega prevala sem se vzpel na še šesti današnji dvatisočak – Jezerski Stog. Prav tako kot vsi današnji cilji, je ta vrh nemarkiran, a lahko dostopen. Vendar to še ni bil konec poti, niti še ne zadnji vzpon. S planine Jezerce sem se vzpel še enkrat več na Lazovški preval pod Ogradi. Ta zadnji vzpon je bil test za vzdržljivost mišic. Skupno sem napravil več kot 2500 m višinske razlike, ki mi bo še kako prišla pri Teku na Grintovec, čez dober mesec dni. Potem pa je tudi mojo kamelo zadela suša. Zato sem se prek planine Krstenice vrnil nazaj na pl. Blato.

Lep gorniški pozdrav,
Bojan Ambrožič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.