Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ožgani menih - 22.09.13

GReM: »Kaj naj rečem?« je v teh dneh priljubljena krilatica, ki je nastala pod obroči. O posledicah ognjenih zubljev pa je tudi težko kaj reči.

S Kala je planinska pot označena za zahtevno. Po žlebu, rebru, grebenu je nepoškodovana. Drevje (v veliki večini iglavci) je z izjemo redkih bukev, ki so letos zaradi vročine in suše precej kmalu odvrgle listje, še zeleno.

Danes dopoldan so se oblaki preganjali na JV pobočjih. Odbijali so se od strmih sten in se dvigovali do gorskega slemena. Nad Podvolovljekom se je raztezal obroč jasnine, ki je segal vse do radostne s soncem obsijane Raduhe. Tudi Olševa se je bohotila v soncu, nad Grintovci pa so se razprostirale meglene in oblačne gmote, zakrivajoč poglede na skalne vršace. Po sivih cestah so se vzpenjali avtomobili in v njih planinci, ki s(m)o potem hiteli, kar so dopuščale noge, na vrhe in planine.

Veliki Rogatec je z južne strani najbolj ožgan tik pod vrhom. Tu je tudi pot dodobra poškodovana. Pobočje bo v  nekaj prihodnjih letih izpostavljeno močnim erozijskim procesom, temperaturno poškodovano drevje pa se bo posušilo. Požar, ki smo mu bili priča, je segel tudi na Špehovo stran. Vendar so ga k sreči obvladovali, dokler ga ni dež dokončno pogasil. ...
Planinska pot s Špeha na Kal pa je kar precej zasuta – nova gozdna cesta in strma vlaka na koncu se končujeta na Kalu, kjer zašpili popotnik »klobaso« in se vrne …

Boris Štupar
Foto: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.