Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planine in ljudje - 19.12.1973

Samo republiških vzgojnih akcij,

Planine in ljudje - 19.12.1973

... ki so namenjene izključno šolanju vodstvenega kadra, je bilo letos že 9, nekatere tudi na več krajih ali v več delih, udeležilo pa se jih je 356 tečajnikov. Še nepopoln pregled dela planinskih šol po PD kaže, da jih je uspešno absolvirato več kot 1500 mladih udeležencev prišteti pa bi morali še vse alpinistične šole, vzgojo reševalcev ter lokalno utrjevanje znanja za inštruktorski kader. In kje so problemi ob vseh teh uspehih? Ti so predvsem v še vedno občutnem pomanjkanju kadra oziroma mentorjev, denarja in cenene vzgojne literature, ponekod pa tudi v preveč togih (šolskih) oblikah dela. 

Predavanja 

Večina planinskih društev je te začela pred predavateljsko sezono. 

LJUBLJANA: PD Ljubljana matica vabi danes zvečer ob 20 uri na predavanje Mirka Šoštariča "Znamenitosti narave v Bosni in Hercegovini".  PD PTT pa vabi jutri zvečer ob 19. uri na predavanje tov. Jelka Ranta "Etiopija". Predavanje bo v dvorani na Cigaletovi 15/XI. 

Odmevi z gora 

V petek ob 17.40 bo na drugem programu radia oddaja, ki jo je pripravil ing. Pavle Šegula in dal naslov "Košutnikov turn". 

Pester program izletov 

 PD Nova Gorica nam je posredovalo program prihodnjih izletov, ki so ga priredili namenu oziroma starosti tistih, katerim so namenjeni. Nastajajoča alpinistična sekcija bo aktivna pri organizaciji zimskih izletov na Prestreljenik, Stol, Briceljk in Kanin, poleti pa se v bližnje tuje gore in Zahodne Alpe. Za najmlajše bodo z izleti pričeli šele v drugi polovici marca in njih težavnost stopnjevali do jeseni. Od maja dalje pa so na programu tudi lažji in srednje težki izleti, primerni za vse. 

Novice iz Ilirske Bistrice 

V ponedeljek so pričeli s predavanji tudi v Ilirski Bistrici. Začetek je pripadel J. Pajerju, ki je prikazal diapozitive pod naslovom "Na Matterhorn in Mt. Blanc". Naslednja predavanja bodo: "Vtis s poti v Nepal in Indijo", "Domače društvo v gorah", "Vzpon na Makalu" itd. 

Omeniti pa velja tudi, da je MO PD sodeloval pri razstavi "Pionirski foto 73" z nagrado za najboljšo planinsko fotografijo. Dobil jo je Franci Kramar (13 let) iz Bohinjske Bistrice za delo "Sem ter tja". 

Plaz na znamki 

S poštnimi znamkami sо роsamezne države že mnogokrat skušale opozoriti na pomemben dogodek, uspeh ali pa tudi nevarnost. Avstrijska znamka za 1,20 Sch ima upodobljen snežni plaz, nevarnost, ki jo planinci žal še vse premalo upoštevajo in zato zahteva vedno nove in nove žrtve. 

Občni zbor PD Šmarna gora 

Planinsko društvo Šmarna gora bo soboto 18. uri imelo v gasilskem domu Tacnu občni zbor. Po običajnih točkah bodo nastopili pionirji planinci, podelili pa bodo tudi priznanja o opravljeni planinski šoli ter za tečaj mladinskih vodnikov. 

Planinstvo v Črni gori 

Povezava planincev s smučarji v enotno organizacijo velja le še v Črni gori, ki se tako na enem kot drugem torišču še spopada začetniškimi težavami. Na skupščini, ki je bila pred tednom dni prav zaradi teh niso mogli postreči s konkretnimi podatki o članstvu ter nekaterih akcijah, čeprav je na posameznih področjih (pohodi, tekmovanja, srečanja) opaziti tudi lep napredek. Zabeležili so med drugim tudi uspešno odpravo na Demavend v prihodnje bo organizacijo vodil general-podpolkovnik D. Janković, po novem statutu pa bo vodstvo delovalo na delegatskem principu. 

Radovljiški planinci 

Čeprav bo PD Radovljica slavilo 80-letnico šele leta 1975, so že pripravili program proslav. Poudarek bo na delu z mladimi, razviti nameravajo prapor, razširiti Pogačnikov, Roblekov ter Valvazorjev dom, organizirati več orientacijskih pohodov, popraviti planinske poti na svojem območju ter utrditi stike z Varaždinci. Na občnem zboru, ki je bil v petek, si bili pohvaljeni številni člani - omeniti velja, da so samo letos opravili prek 1430 udarniških ur - podelili so značke pionir-planinec, prejeli pokala "Jelovica 73" in "Šmohor 73" za dosežena prva mesta na orientacijskih tekmovanjih. Število članov pa se je povečalo na 1500. Prikazali so tudi barvne diapozitive naših gora ter prebrali najboljše sestavke o izletih. 

Vzpodbudni podatki ankete 

Med sobotnim sestankom glavnega odbora PZS, ki so se ga udeležili predstavniki planinskih društev iz vseh predelov Slovenije, je propagandna komisija PZS izvedla pismeno anketo o obeh planinskih rubrikah v našem dnevniku. Čeprav je večina (88 odst.) prisotnih napisala, da je naročena na Delo, tudi drugi vsaj občasno pregledujejo rubriki. Pa ne samo to, na sestankih UO PD in njegovih komisij se zelo pogosto poslužujejo objav (50 odst. pogosto, 35 odst. redkeje) saj so bolj ažurne kot okrožnice in razni dopisi. Kar 90 odst. udeležencev sestanka je označilo, da rubriki realno prikazujeta dogajanja v naši planinski organizaciji, pomanjkljivosti pa izvirajo predvsem iz dejstva, da od nekaterih PD ni vesti, ker nimajo dopisnikov. Prav razširitev dopisniške mreže pa je bil tudi najbolj pogost predlog na vprašanje, kaj predlagajo za izboljšanje. O novicah iz tujine se je večina izrekla, da so primerne in potrebne, ker vzpodbujajo in nudijo nove ideje za delo. 

1974 - leto planinskih 1974 poti 

GO PZS je na sobotnem sestanku med drugim sprejel odločitev, da se prihodnje leto posveti skrbi za planinske poti: popravilo dosedanjih, osvežitvi markacij, nadelavo novih in očiščenje okolice počivališč ter planinskih postojank. Še posebno bo potrebno poskrbeti za tiste poti, (predvsem v sredogorju), ob katerih so zadnjem času zgradili gozdne ceste. Kjer bo le mogoče, bo potrebno planinske poti umakniti vsaj na kolovoze, če še ne bo mogoče nadelati steza. 

Vidni uspehi vzgoje 

Med razpravo o vzgoji in izobraževanju članov planinske organizacije na sobotnem sestanku je predsednik dr. Miha Potočnik uspešno zajel v enem samem stavku: "Odlično, rezultati se nam kažejo že povsod in pozna se tudi pri obisku v gorah". Je pa tudi ena pripomba - obseg tega dela je že prevelik za naše moči.

Delo - 19.12.2023, dLib.si

Kategorije:
Novosti Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.