Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planine in ljudje - 23.01.1974

80-letnica prvega predavanja

Planine in ljudje - 23.01.1974

Predavateljski odsek PD Ljubljana-matica je na današnji večer pripravil slavnost, na kateri se bomo spomnili prvega planinskega predavanja pri nas, ki je bil 22. januarja 1894 Ljubljani. Začetek ob 20. uri v predavalnici fakultete elektrotehniko ob Tržaški 25.

Po uvodnem nagovoru bo nastopil prvak ljubljanske opere Ladko Korošec, predavanje z naslovom Popotnik pridem čez goro pa bo imel Rinaldo Steiner. Z mojstrskimi barvnimi diapozitivi - dobrih 200 jih bo in z dognano spremno besedo nam bo prikazal popolno paleto najlepših predelov slovenske serije.

Tečaj za MV

Odhod udeležencev zimskega tečaja za mladinske vodnike bo v petek 23. t. m. iz Ljubljane. Zbor vseh udeležencev bo na avtobusni postaji ob 9.30.

Program komisije za planinski turizem

Komisija za planinski turizem PZS je v sodelovanju s podkomisijo za turno smučanje že izdala ciklostirani program turno-smučarskih, smučarskih in planinskih iletov v letošnjem letu. Vseh akcij bo 19. prva - turni smuk RUDNO POLJE-VIŠEVNIK-DRAŠKI VRH -USKOVNICA-SREDNJA VAS bo 17. februarja, zadnja - planinski izlet na MT. CAVALLO pa 28. septembra. Najdaljši izlet pa bo na KORZIKO, in sicer 1. do 8. septembra. Informacije o vseh izletih lahko dobite v pisarni Planinske zveze Slovenije (tel. 312-553) Dvoržakova 9.

Tudi »Naše planine«

Tudi planinska revija PZ Hrvatske ter Bosne in Hercegovine ni mogla zadržati stalno naraščujočih stroškov in za letošnje leto so jo morali podražiti na 50 din (do sedaj 30 din). Vendar bo imela revija vse naslovne strani v kolorju, povečali pa bodo tudi obseg, letos slave 100-letnico organiziranega planinarstva na Hrvatskem.

Novice iz Vipave

PD Vipava bo imelo redni občni zbor drevi ob 19.30 v Zadružnem domu. Nato bo krajši kulturni program, ki ga je pripravilo prosvetno društvo Drago Bajer Vipave ter osnovna šola in klasična gimnazija.

Prvi izlet bodo v Vipavi organizirali 27, t. m., in sicer Istrske toplice, s postanki v Rižani, Hrastovljah in Buzetu. Odhod bo ob 8.15, povratek pa okoli 18. ure. Pot bo deloma vodila udeležence tudi po transverzali Pot Labinske republike.

Predavanja in izleti

PD PTT Ljubljana vabi jutri zvečer ob 19. uri na predavanje Petra Janežiča »Potepanje po domačih in tujih gorah«. Predavanje bo v dvorani ptt podjetja, Cigaletova 15/XI.

Izletniški odsek vabi v nedeljo na izlet BLED- ZATRNIK. Odhod s posebnim avtobusom bo ob 7.30, povratek pa okoli 18. ure. Prijave društveni pisarni (tel. 216-531), soba 1101 na Cigaletovi15.

V petek bo v zadružnem domu v Gameljnah v organizaciji PD Rašica zanimivo predavanje z naslovom Zima v gorah. Ob komentarju Toneta Sazonova bodo prikazali veliko uspelih diapozitivov.

Odredba o obmejnem pasu

V prvi številki letošnjega uradnega lista SPRJ (z dne 3. januarja) je objavljena nekoliko spremenjena in dopolnjena odredba o posameznih delih mejnega pasu, kjer se jugoslovanski in tuji državljani smejo gibati in muditi brez dovoljenja. Ker je ta odredba za planince zelo pomembna jo bomo kdaj pozneje prikazali v izvlečku.

MO Ravne na Koroškem

Mladinski odsek PD Ravne je lansko leto narasel že na 127 članov, temu primeren pa je tudi njihov letošnji program. Njihovi člani bodo sodelovali na tečaju za MV. V akcijo pionir-planinec nameravajo vključiti okoli 100 pionirjev, nekateri pa bodo sodelovali tudi v akciji za bralno značko. Pripravljajo tudi foto tečaj. Seveda ne bodo manjkala tudi predavanja. Organizirano pa bodo odšli na Koroško transverzalo. Omeniti velja se akcijo nabiranja odpadkov - z zbranimi sredstvi nameravajo registrirati izlete ter pomoč kot na Naravskih Ledinah. Za konec pa še smučarske tekme, sankaške ter 12 izletov.

Odmevi z gora

V petek ob 17.40 bo na drugem programu radia še zadnja oddaja iz cikla Vitka Smoleja o Druju. Njen naslov je »37 minut na vrhu Druja ...«

Protilavinske rakete

V bolgarskem mestu Blagoevgrad so člani raketnega krožka, ki so navdušeni planinci, v štirih mesecih pripravil preprosto raketo za razstreljevanje snežnih nanosov, ki bi lahko sprožil plaz. Plastično ohišje tehta 5 kg, vanjo dajo 2 kg polnjenja, ki razvije hitrost okoli 400 m/sek., domet pa je do 2 km. Velika prednost teh raket je tudi cenenost, saj stane ena raketa le 5 do 6 levov.

Najbolje informirani

Planinci Reke in okolice so verjetno eni najbolj informiranih v naši državi. Kar dva dnevnika: Novi liste in »Glas Istre« imata redno tedensko rubriko, občasno pa jo objavljata tudi »La voce del popolo«, ki izhaja v italijanščini. Razen tega emitira številne planinske vesti tudi njihova lokalna radijska postaja. PD »Kamenjak« štirikrat letno izdaja »Planinarski list«, ki je edino tovrstno društveno glasilo pri nas. PD »Platak« pa po potrebi izdaja še Obvestila z obvestili članstvu. Vse to pa je seveda poleg rednega glasila PSH - Naših planina, veliko jih prejema tudi na Planinski vestnik, po pripovedovanju pa po društvih redno zasledujejo tudi obe naši rubriki.

Razgovor o naši založbi

Prva letošnja številka Planinskega vestnika prinaša kot uvodnik intervju urednika s predsednikom UO Planinske založbe PZS dr. Petrom Sokličem, v katerem je prikazana kratka, toda uspešna pot založbe, obenem pa so nakazane tudi prihodnje naloge.

V tej številki seveda ne manjka tudi zanimivih zapisov naših alpinistov (Slovenski dan v Les Courtes, zimsko prečenje Velebita, v gorah Makarskega primorja itd.).

Delo, 23. januar 1974, arhiv G-L

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.