Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski kotiček - 06.03.13

Kamniški občan: Najboljši slovenski alpinisti/Tečaj za varno hojo pozimi/Tone Škarja v Nepalu/Pozimi v Nepalu

Tečaj za varno hojo pozimi
Društvo GRS Kamnik se ne ukvarja samo kurativno (pomoč ponesrečenim, iskanje ljudi in podobno v težko prehodnem terenu), ampak deluje tudi preventivno. Zato je 1. in 2. februarja v Domžalskem domu na Mali planini organiziralo tečaj za varno hojo pozimi v gore. Udeležilo se ga je 18 slušateljev iz različnih krajev Slovenije, ki so v petek zvečer poslušali zelo zanimiva in poučna predavanja. Miha Pavšek je slikovito predstavil snežne plazove in varovanje pred njimi, Urban Iglič prvo pomoč, Damijan Kočar in Matjaž Šerkezi (tudi glavni vodja tečaja) pa varno gibanje v snegu, opremo in nevarnosti. Žal je slabo vreme, dež in močan veter v soboto dopoldne preprečilo izvedbo praktičnih vaj na terenu. Udeleženci imajo možnost, da se udeležijo podobnega tečaja, ki ga bo DGRS Kamnik priredila v začetku marca za mladino prav tako na Mali planini, in tam nadoknadijo vse, kar jim je preprečilo slabo vreme.

Tone Škarja v Nepalu
Da je bil Škarja v Nepalu, sicer ni nič posebnega. Posebno je to, da je šel tja na povabilo nepalske nacionalne zveze gorskih vodnikov (NNMGA) kot predstavnik PZS na njihov redni letni zbor, na katerem so prvič nepalskim gorskim vodnikom podelili mednarodno priznane diplome. NNMGA je bila kot druga gorsko-vodniška organizacija v Aziji (prvi so bili Japonci) sprejeta v mednarodno zvezo združenj gorskih vodnikov (IFMGA). Povabilo je bilo veliko priznanje za PZS, ki je preko NMA (nepalske planinske organizacije) s šolo v Manangu postavila temelje varnejšega planinstva oz. alpinizma in gorskega vodništva v Nepalu. V tej šoli je s pomočjo slovenskih inštruktorjev znanje za varnejše gibanje v gorah pridobilo več kot 840 Nepalcev, ob pomoči Francozov pa tudi več kot 30 nepalskih inštruktorjev, ki so sposobni sami voditi osnovno kot tudi najzahtevnejše usposabljanje. To priznanje velja tudi za člane kamniškega AO PD Kamnik, saj je kar 7 (skupaj 19-krat) članov redno sodelovalo na teh usposabljanjih od leta 1980 dalje.

Pozimi v Nepalu
Da mladi iščejo novih poti in odpirajo še neizkoriščene možnosti, dokazujeta tudi Urban Novak in Monika Planinc, ki sta od 22. decembra do 13. januarja obiskala Rolwalinško pogorje v Nepalu. To je čas kratkih dni, večjega mraza in je zato obisk gora običajno bistveno manjši. Glede na pogoje je pa takrat tam ogromno možnosti za plezanje zaledenelih slapov. Tako je bilo tudi tokrat. Monika in Urban sta jih preplezala kar nekaj, visokih od 200 do 350 m in se povzpela tudi na Jalung Ri (5630 m). Razmere so bile odlične, malo snega, dober led, na soncu pa precej toplo.

BOJČ
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.