Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 03.03.22

Pohod na Staro goro nad Čedadom

Image
V soboto zjutraj smo se planinke in planinci v lepem sončnem dnevu zbrali pri Rdeči hiši. Prva postojanka je bila v Čedadu, obvezna točka za kavico, kjer smo se srečali z organizatorjem pohoda, Borisom Bonetto. Avtomobile smo parkirali v bližnji vasici Prešnje (Purgessimo) in se po strmi a široki stezi odpravili proti Stari gori (618 m). Po dveh urah hoje smo bili na vrhu. Na trgu pod cerkvijo se je pred nami odpiral krasen razgled na Furlanijo tja do morja. Obnovili smo zgodovino kraja in svetišča na Stari gori. Po prijetnem odmoru nas je Boris peljal še na bližnji vrh Karkoš (Monte Purgessimo, 453 m).

Izlet v Slovensko Istro

Vremenske razmere zadnjih dni so nam narekovale manjšo spremembo v začrtanem okvirnem programu izletov, tako se bodo člani SPD Trst v nedeljo, 6. marca, podali na izlet v Slovensko Istro. Povzpeli se bodo na tri manj znane, a zelo razgledne vrhove Čičarije. Štartali bodo iz vasi Zagrad in se po travnatih pobočjih najprej povzpeli na razgledni 1056 m visoki Ostrič (tudi Žabnik). Po krajšem počitku, bodo pot nadaljevali skozi prelepi bukov gozd. Steza jih bo tako vodila najprej do skalnate Medvižice (1081 m) nato se bodo povzpeli še na najvišji vrh Čičarije, na 1083 m visoko Razsušico. Po krožni poti se bodo nato spustili do Zagrada. Pot je lahka in primerna za vse. Hoje bo za slabe štiri ure, višinska razlika je približno 350 m. Obvezna planinska oprema, planinske palice in spoštovanje vseh kovidnih pravil. Malica iz nahrbtnika saj po poti ni nobene koče. Zbirališče ob 9. uri pri Kalu v Bazovici. Do vasi Zagrad se bodo peljali z osebnimi avtomobili, na razpolago je tudi društveni kombi. Obvezna prijava na tel. 3334833174 (Pavel).

Predavanje o prvi oskrbi po nezgodi

Stari rek pravi, da nesreča nikoli ne počiva; tudi v gorah in na pohodih je na preži. Skrb za varno hojo v gorah ni nikoli odveč, čepa že pride do neljube nezgode, je zelo pomembno, da znamo poškodovanca brez panike pravilno oskrbeti, bodisi ob manjši poškodbi, bodisi ko je potrebna strokovna pomoč. Da bi svoje člane čim bolj osvestilo o problemu organizira SPDT v četrtek, 10. marca, predavanje z naslovom Prva oskrba po nezgodi. Pomembne nasvete o obnašanju v kriznih trenutkih, ko pride do poškodbe, bo podala Dolores Ferluga, operater dobrega počutja (Z.4/2013) in mentorica CSEN. Predavanje bo v društveni postojanki BoIjunec št. 44, začetek ob 19.30.

Srečanje »Prijateljstvo brez meje«

Slovenski planinci, ki živijo v treh različnih državah ob Jadranu; člani Planinske skupine K.P.D. Bazovica z Reke, PD Snežnik iz Ilirske Bistrice ter člani tržaških društev SPDT in Planinskega odseka ŠD Sloga – SK Devin se vsako leto veselijo tradicionalnega srečanja, ki so ga poimenovali »Prijateljstvo brez meje«. V zadnjih dveh letih pa so bili žal prikrajšani za tako srečanje, saj so jim strogi varnostni ukrepi za zajezitev pandemije koronavirusa onemogočili njegovo uresničitev. Organizacijo letošnjega srečanja, ki bo v nedeljo, 3. aprila, sije prevzela Planinska skupina K.PD. Bazovica z Reke; izvedla ga bo v okviru praznovanj 20-letnice društvenega delovanja. Prijatelje planince s Tržaškega in Bistriškega bodo ob tej priliki pričakali na Učki, natančneje pri koči na Poklonu in se skupaj z njimi sprehodili po manj poznanih poteh tega čudovitega masiva. Skupino A bodo povabili na nekoliko daljši obhod Art steze, s skupino B pa se bodo povzpeli na razgledno točko Krog. V popoldanskih urah se bodo pohodniki zbrali v vrtu Slovenskega doma na Reki, kjer se bo, ob upoštevanju vseh trenutnih epidemioloških ukrepov, druženje nadaljevalo. SPDT-jevci se bodo na srečanje odpeljali z avtobusom. Odhod iz Opčin, (parkirišče ob krožišču na cesti 202 smer Bani) ob 6.30. Iz organizacijskih razlogov prosimo člane, da sena srečanje prijavijo do četrtka, 17. marca. Za vpis, oziroma za informacije pokličite na tel. št. 044)413025 oz. 3284717974 (Marinka).

SK Devin v Čičarijo

Image
Planinski odsek SK Devin prireja v nedeljo, 6.marca, izlet na Planik (1272 m) osrednji in najvišji vrh hrvaške Čičarije Z osebnimi avtomobili in kombijem se bodo peljali mimo Lupoglava v Brgudac (740 m), ki je izhodiščna točka. S travnatega vrha Planika, istočasno je kamnit in gozdnat, se odpira razgled na Snežnik, Učko, Kvarner, Reko, Opatijo, Istro, Gorski Kotar. To je lahka nezahtevna pot, je pa precej dolga, predvidoma bodo premagali 530 m višinske razlike v dveh urah in pol hoje. Zbirališče ob 8.30 na parkirišču na italijanski strani meje Ospa z miljskimi člani, ki bodo izlet tudi vodili. Kosilo iz nahrbtnika, obvezna je pohodniška oprema ter osebna izkaznica in veljavno covidno potrdilo za prehod državnih mej. Informacije in prijave na tel. št. 347613848S (Silvija)

Primorski dnevnik, 03.03.2022
PLANINSKI SVET

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.