Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 10.03.22

Primorski dnevnik

Izlet v slovensko Istro

Image
Vreme je bilo lepo a hladno, ko se je v nedeljskem jutru skupina dvaindvajsetih planincev SPDT-ja zbrala v Bazovici in se odpeljala proti vasi Zagrad v Čičariji (Slovenska Istra). Za tokratni izlet smo izbrali krožno turo in se po položni poti naj­prej povzpeli na razgledni Ostrič (1056 m). Po krajšem počitku in obvezni ga­silski slikici smo pot nadaljevali skozi prelep bukov gozd vse do skalnate Medvižice (1081 m). Iz tega kamnitega vrha se razprostira lep razgled na Brkine in vse do Tržaškega zaliva. Po zasluženi malici in v spremstvu pre­bujajočih se zvončkov smo se povzpeli še na bližnjo Razsušico (1083 m), naj­višji vrh Čičarije. Na vrhu pa nas je presenetil mrzel, oster veter, ki nas je kar silil v zavetje še zasneženega gozda. Od tod smo se po lepo marki­rani poti spet spustili v dolino. Izlet smo zaključili s toplim, slastnim kosi­lom in v veselem planinskem vzdušju.

Izlet za najstnike

V teh zgodnje pomladnih dneh mladinski odsek SPDT nagovarja najstnike, mladince od 12. leta dalje, in jih vabi na mesečni planinski izlet v nedeljo, 13. marca. Tokrat je za cilj izbral Nanos in njegovo bližnjo oko­lico. Vzpon na Nanoško planoto, s katere se odpira lep razgled proti Po­stojnski kotlini in hribovju, ki jo ob­daja, je vedno nekaj posebnega; če turo opravimo v prijetni prijateljski družbi, je užitek še večji. Nedeljski izlet je mladinski odsek organiziral v sklopu projekta, ki je nastal v sodelo­vanju z Ministrstvom za Slovence v zamejstvu. Prijave zbiramo do jutri, petka, 11. marca. Za informacije pi­šite na št. 3423272894 - Nika in 3317045458 - Julija.

Devinovci v Čičariji

Image
Planinski odsek SK Devin je dva­krat zaporedoma priredil celodnevna izleta v nam bližnjo hrvaško Čičarijo. Po vzponu na vrh Žbevnica v fe­bruarju, so planinci v nedeljo izpeljali celodnevni izlet in vzpon na osrednji in najvišji vrh Čičarije, 1272 m visok Planik. Prijavljenih je bilo lepo število članov, a se je nato zbralo 12 planincev, saj so nekateri udeležbo žal odpovedali zadnji trenutek zaradi prehladov in covidnih pozitivnosti. Izlet so si zami­slili in ga tudi v celoti koordinirali in vodili naši prijatelji iz Milj. Izbrali so manj znano pot iz Brgudaca, ki pa je bila za vse presenečenje, saj so uživali v res prelepi naravi. Pot jih je vodila do korit, a brez vode; nadaljevali so skozi številne borovce, ki jih ni še na­padel značilni sprevodni prelec. Nato so pot nadaljevali v čudovitem in en­kratnem bukovem gozdu in so v tem raju hodili skoraj do vrha. Steza je bila poredkoma delno ledena, pokrita z listjem, a so vsi brez težav prišli na vrh. Skupina je imela res dober ritem hoje in so uporabili manj časa od predvidenega. Na vrhu Planika so uživali ob sicer ne prav jasnem raz­gledu na Kvarnerski zaliv in seveda bližnjo Učko. Zaradi nizke temperature okrog ničle in močnega vetra so se kmalu lotili sestopa in ubrali kro­žno pot skozi magični bukov gozd. Sledil je krajši posta­nek v Planinarski kuči Ko­rita, kjer so lahko občudo­vali čuden naravni pojav: izza belih tankih oblakov so pronicali šibki sončni žarki in istočasno je nale­taval sneg vse do parkirišča.

Na poti domov se je veselo vzdušje nadaljevalo ob odli­čni hrani v izbranem go­stišču. Vsi udeleženci se to­plo zahvaljujejo voditeljem izleta, saj so spoznali nove malo oblju­dene kraje in vzpone.

Pri Planinskem odseku že napo­vedujejo naslednji izlet. 20. marca se bodo podali na Snežnik, kot po tradiciji SK Devin, ki je v preteklih letih prav s tem izletom pričel planinsko sezono.

Primorski dnevnik, 10.03.2022
PLANINSKI SVET

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.