Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 12.09.13

Primorski dnevnik: Matterhorn, 4.478 m

Matterhorn, 4.478 m

... na lestvi Jordan visim ... previsna je, vzpenjanje z derezami po lesenih stopnicah je mučno, nahrbtnik je težak in me z vso silo vleče v prepad. Pa saj je praktično prazen! Višinomer kaže 4.400 metrov... višina pač naredi svoje. Mukoma premagam previs, mišice v rokah pokajo, toda najtežje je za mano! Pa glej ga zlomka. Pred mano je spet drugi previs, daljši je in z njega visi le gladka vrv iz konoplje. Tokrat bo treba čez le z močjo rok. Stopov za noge ni. Presneto, pa saj mi je spanec rekel, da po lestvi bom praktično na vrhu! Mimo mene švigne Kilian Jornet, ki trenira za rekord, spočit je in se mi nasmehne, jaz pa vanj nemo buljim. Čez nekaj dni bo opravil v treh urah to, kar smo mi opravili v treh dneh!!!
V gorah je pač tako, kar je za nekoga podvig je za izurjenega le lažji trening.
V rokah nimam več moči, pa se vseeno spravim čez, uredim varovanje in počakam prijatelje. Za mano prisopiha Sebastjan. »Koliko manjka?« Tudi v njega buljim. »Malo,« odgovorim, čeprav nimam pojma. »Kje je Andrej?« »Prihaja.« Počakava ga, skupaj premagamo še zadnje metre, neskončni so, a vendarle se naenkrat strmina zlomi in končno dosežemo tako zaželjeni vrh Matterhorna. Leto dni sem pričakoval ta trenutek, si predstavljal, kako se bomo na vrhu objemali, stiskali pesti in dvigali roke. Vsega tega pa v tem trenutku ni. Samo ena misel mi bije v glavi: »Prepozni smo, noč nas bo zajela v steni, dol moramo.« Šele v dolini se bom veselil vzpona. Vem, da moja soplezalca mislita isto, zato na silo poslikamo ter oddrvimo v dolino.
Letos smo se Tibor, Andrej, Sebastjan in Jana na teden velikega šmarna odpravili v dolino Aosto, da bi osvojili vrh Matterhorna, 4.478 m. Aklimatizirali smo se na Punti Giordani (4.046 ms, II/III, detajl IV) nato smo se v treh uspešno povzpeli na Matterhorn po italijanski smeri (jugozahodni greben - Cresta del Leone III+ AD+/D), Jana se pa je odločila za lažji štiritisočak Breithorn pod vodstvom gorskega vodnika.
Vzpon na Matterhorn je dolg in naporen, treba je premagati 2.100 m višinske razlike, plezalni del grebena pa je dolg vsaj 1100 m. Težave se v glavnem sučejo med II. in III. stopnjo, težji deli so zavarovani z gladkimi vrvmi pod vrhom je urejena celo lestev (drugače bi v teh odsekih težavnost plezanja dosegla V stopnjo). Kočljiv je predvsem sestop. V glavnem smo plezali z derezami, ker je bil še sneg, gneča je bila velika, čakalne dobe ob vrveh za spuščanje prav tako dolge. Na višini 3.835 m je urejen Bivak Carrel, v katerem smo kar dvakrat prenočili, saj smo se po vzponu vanj vrnili šele ob 23:00. Na srečo je bilo vreme ves čas čudovito in se je vse srečno končalo.


Tibor Drassich 

 

 12.09.2013

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.