Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 14.03.13

Primorski dnevnik: Arheološki pohod; Izlet na Monviso; Občni zbor SPDT; Izlet v Tatre in po sledeh kolektivnega spomina,...

Arheološki pohod po poteh L. K. Moserja

Komisija za topografijo pri Narodni in študijski knjižnici je dala pobudo za osvetlitev lika prof. L.K Moserja, ki je največji del svojega raziskovalnega dela posvetil arheološkim izkopavanjem jam na Tržaškem krasu, predvsem na območju Nabrežine. Posvetu, ki ga je leta 2008 v sodelovanju s tržaškim Mestnim in Naravoslovnim muzejem, Komisija posvetila velikemu raziskovalcu je sledila objava Zbornika. Kot sklepni del preučevanja Moserjevega raziskovalnega opusa pa prireja Komisija za topografijo pri NŠK v sodelovanju s Slovenskim planinskim društvom Trst v nedeljo, 24. marca, 2013 Arheološki pohod po poteh L. K Moserja.
Ker je največja koncentracija Moserjevih jamskih najdišč v okolici Nabrežine, smo si za pohod izbrali omenjeno območje in si tu zamislili krožno pot, ki povezuje 9 Moserjevih najpomembnejših najdišč. Zbrali se bomo ob 8.30 na parkirišču pri nabrežinskem pokopališču. Pohod je nenaporen, primeren za vsakogar; s postanki pri jamah in kratkimi prikazi Moserjevih raziskav bo trajal približno 5 ur.
Istega dne, točneje v nedeljo, 24. marca pa prireja Slovensko planinsko društvo Trst tudi vsakoletni izlet na Porezen. Uro odhoda in ostale informacije pa bodo organizatorji posredovali v prihodnjem Planinskem svetu.

Izlet na Monviso

V poletnem času, točneje od 29. julija do 4. avgusta 2013, načrtuje Slovensko Planinsko društvo Trst enotedensko planinarjenje po območju Monvisa (Piemont), za bolj izkušene planince tudi z vzponom na njegov 3841 m visok vrh. Društvo vabi člane, ki so se že ali bi se še želeli vpisati na izlet, da se udeležijo sestanka, ki bo v ponedeljek, 18. marca, v društveni postojanki v BoIjuncu, hišna številka 44. Vabljeni vsi, ki jih pobuda zanima.

Občni zbor SPDT

59. redni občni zbor Slovenskega planinskega društva Trst bo v petek, 22. marca, ob 19.00 uri ob prvem sklicanju in ob 19.45 v drugem sklicanju v Gregorčičevi dvorani v ulici svetega Frančiška št. 20 v Trstu. Izvolitvi delovnega predsedstva in volilne komisije bodo sledila poročila Članov izvršnega odbora in načelnikov odsekov, razprava in pozdravi gostov, poročilo nadzornega odbora, razrešnica starega in volitve novega odbora.
Pred začetkom Občnega zbora, ob 19.30 bo v Gregorčičevi dvorani otvoritev razstave, ki nosi naslov Nova razstava 120 let SPD/PZS. Planinska zveza Slovenije in Slovenski Planinski muzej sta jo pripravila čisto na novo za 120. obletnico društva in je bila prvič predstavljena v Cankarjevem domu v Ljubljani na dan slavnostne akademije, 27. februarja 2013, trenutno pa je na ogledu v Državnem zboru. Razstava, ki priča o bogati zgodovini Planinske zveze Slovenije bo v Gregorčičevi dvorani na ogled še teden dni.

Izlet v Tatre in po sledeh kolektivnega spomina

Po lanskem večdnevnem nadvse uspelem izletu v Bazilikato, bodo goriški planinci letos obiskali Slovaško in Poljsko. Zanimanje velja seveda prvenstveno gorski verigi Tatre z obiskom nekaterih znanih vrhov (Krivan, Kasprow werh, okolica Lomnice in Smokovca), pa tudi ogledu kulturnih in turističnih zanimivosti (Krakow na Poljskem, rudnik soli Wielicka itd). Z ozirom na bližajoči se okrogli obletnici, 100-letnica prve svetovne vojne, 70-letnica nacistične okupacije naših krajev, bodo predvidoma obiskali tudi kraje in obeležja, povezana s kolektivnim spominom (obiskali bodo katero od spominskih obeležij - pokopališč avstroogorskih vojakov na meji z Ukrajino in uničevalno taborišče Auschwitz).
Prevoz je predviden z avtobusom, v spremstvu turističnega in planinskega vodnika; izlet pa bodo goriški planinci izpeljali v prvem tednu julija, v sodelovanju s potovalnim uradom.
Okvirni program je sestavljen v kombinaciji planinskih izletov ter turističnih ogledov. Zaradi pravočasne rezervacije in drugih obveznosti, je treba prijave zaključiti do konca marca. Podrobnejša 0481/882079 ob uri kosila.

Občni zbor SPDG

Glavni odbor Slovenskega planinskega društva v Gorici je odločil, da bo letošnji občni zbor 17. aprila zvečer, v mali dvorani Kulturnega doma v Gorici.
Prisluhnili bomo poročilom o dejavnosti in utripu društva ter načrtom. Ker je bil lanski občni zbor volilnega značaja, tokrat ne bodo volili statutarnih organov, ampak bo skupščina izrazito delovnega značaja.
 

 14.03.2013

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.