Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 17.02.22

Primorski dnevnik

Planinski svet - 17.02.22

Podgorski hrib (Monte Nebria) 1207 m

V soboto, 5. februarja, zjutraj je polno zaseden kombi Slovenskega planinskega društva Trst grizel kilometre proti Trbižu. Med vožnjo so pohodniki lahko občudovali zasnežene gore od Piancavalla do našega Triglava, večkrat so se vozili po tej cesti in malokrat je bilo obzorje z gorami tako čisto. In res v mrzli Kanalski dolini ni bilo niti oblačka. Na hitro so se pripravili in ubrali kolovoz, ki mimo otroškega smučišča pelje na sedlo Za vrhom (forcella Nebria). Že preden so zapustili asfalt so si nadeli dereze, saj je bil kolovoz popolnoma poledenel. Na sedlu so ubrali staro vojaško cesto, ki pelje skoraj do vrha. Med potjo so se ozirali na prelepe vršace, ki so kukali nad dolino: Svete Višarje, Kamniti lovci pa še Viš in Vrh dveh špic (Due pizzi). Na vrhu so se okrepčali in lovili sončne žarke, prav prijetno jim je je bilo. Za sestop so izbrali drugo pot, ki pelje skoraj navpično do izhodišča. Tudi tu je bilo precej zasneženo, ob poti v suhi travi so občudovali nežne cvetove teloha. Kar hitro so sestopili, na smučarski progi je bilo še precej razigranih otrok, dolino je še grelo sonce in tako so se privoščili še malo hoje po lepo začrtani krožni poti ob vasi Ukve. Lep potep so opravili, čeprav ni bil ne dolg in ne naporen, dan pa popoln v prekrasnem vremenu in veseli družbi.

Mala gora

Mala gora je planota na območju Čavna in spada v južno obrobje Trnovskega gozda. Pravijo, da je ta gora simbol »trdega dela in lepih spominov«. Do leta 1964 so kmetje na tem območju kosili ter travo in seno na vejah nosili oziroma prepeljali v dolino. V spomin na te čase so planinci in prijatelji iz Kamenj leta 2000 postavili novo, prijetno kočo, ki vabi le ob nedeljah. Zelo dobro je poznan vsakoletni velikonočni pohod.

Mala gora slovi tudi po svoji flori, najbolj imenitna med imenitnimi čavenskimi rastlinami je hladnikovka, belo cvetoča kobulnica, ki raste samo na območju Trnovskega gozda, pa tudi tam ne povsod. Območje je pravi raj za botanične navdušence.

V nedeljo, 20. februarja, organizira Slovensko planinsko društvo Trst izlet na 1034 m visoko planoto Male gore. Z izhodišča, s ceste, ki v bližini kamnoloma pelje na Čaven, se bomo sprehodili po lepi, razgledni Srednječavenski poti. Izlet je primeren za vse. Predvidene so 4 ure hoje, višinska razlika je 320 m. Kočo oskrbujejo prostovoljci in je ob nedeljah odprta, ne nudijo pa toplih jedi (kosilo iz nahrbtnika). Zbirališče na parkirišču ob krožišču na Opčinah (smer Bani) ob 8.30. Z osebnimi avtomobili se bomo peljali do izhodiščne točke. Obvezna planinska oprema, planinske palice in spoštovanje vseh kovidnih pravil. Obvezna prijava na tel. 3334833174 (Pavel).

Krožno po Čičariji

Planinski odsek SK Devin prireja v nedeljo, 20. februarja, izlet po krožni poti na hrvaški strani Čičarije. Z osebnimi avtomobili se bodo odpeljali v Slum (504 m), od tu se bodo po kolovozu usmerili proti Klenovščku (673 m), nato pa nadaljevali pot v smeri Trstenika (670 m), sledil bo vzpon na cilj, to je vrh Žbevnica, ki leži na nadmorski višini 1014 m. Sestopili bodo mimo Planinarske kuče Žbevnica (851 m) do Bresta (694 m) in se vrnili v Slum (504 m). Čičarija se razteza čez Slovenijo in Hrvaško. Manjši, severni del je v Sloveniji, daljši, južni del pa na Hrvaškem. Za predstavo v številkah: celotna Čičarija je med Kozino in prelazom Poklon pod Učko dolga okrog 40 km.

Na vrhu Žbevnice, ki stoji le 2 km od slovenske meje, se odpira čudovit razgled na 360 stopinj: Slavnik, Snežnik, Učka, Istra, Jadran, Tržaški zaliv, Kvarner, Julijci, Karnijske Alpe, tja do Dolomitov. To je lahka in nezahtevna pot, primerna za vse, je pa dober kondicijski trening za bodoče vzpone. Čas hoje po krožni poti je približno 5 ur, višinska razlika pa nekaj nad 500 m.

Ker je koča skoraj vedno zaprta in običajno ne nudi hrane, je predvideno kosilo iz nahrbtnika. Zbirališče in odhod ob 9. uri pred mejnim prehodom na Pesku. Prevoz z osebnimi avtomobili in z društvenim kombijem. Obvezna je pohodniška oprema in spoštovanje vseh kovidnih pravil, za prečkanje mej pa tudi kovidno potrdilo ter osebna izkaznica. Kot so napovedali v letošnjem programu, vodijo posamezne izlete nekateri člani planinskega odseka in tokrat bo to Mitja Terčon. Velja dodati, da bodo v mesecu marcu priredili še en izlet na Hrvaško, ko bo na vrsti vzpon na Planik, najvišji vrh Čičarije. Informacije in prijave na tel. št. 3476139495 (Silvija).

Primorski dnevnik, 17.02.2022
PLANINSKI SVET

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.