Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 21.03.13

Primorski dnevnik: Pred občnim zborom tudi odprtje razstave; Arheološki pohod po poteh L. K. Moserja; Porezen,...

Pred občnim zborom tudi odprtje razstave

Jutri, 22. marca 2013 ob 19.45 v drugem sklicanju bo potekal v Gregorčičevi dvorani v Ul. sv. Frančiška št. 20 v Trstu 59. redni občni zbor Slovenskega planinskega društva Trst.
Pred pričetkom Občnega zbora, ob 19.30, bo v Gregorčičevi dvorani otvoritev razstave, ki sta jo ob 120. obletnici ustanovitve Slovenskega planinskega društva, katerega naslednica je Planinska zveza Slovenije, čisto na novo pripravila Planinska zveza Slovenije in Slovenski Planinski muzej. Razstava priča o bogati zgodovini osrednje planinske organizacije, ki si je kot vodilo zadala planinstvo kot način življenja. V Gregorčičevi dvorani bo ostala obiskovalcem na ogled še teden dni.

Arheološki pohod po poteh L. K. Moserja

Za nedeljo, 24. marca 2013 pripravlja Slovensko planinsko društvo Trst v sodelovanju s Komisijo za topografijo pri Narodni in študijski knjižnici zanimiv arheološki pohod. Podali se bomo na območje Nabrežine in ob strokovnem vodstvu gospoda Stanka Flega spoznavali lik in raziskovalno delo arheologa prof. L.K.Moserja, ki je prav na tem območju najvztrajneje raziskoval, tako da je koncentracija Moserjevih jamskih najdišč v okolici Nabrežine največja. Skozi njegov raziskovalni opus bomo spoznavali prazgodovino teh krajev.
Za nedeljski pohod smo si zamislili krožno pot, ki povezuje 9 Moserjevih najpomembnejših najdišč. Zbrali se bomo ob 8.30 na parkirišču pri nabrežinskem pokopališču. Od tod se bomo podali k Pejci jami v Lašci, nadaljevali pot proti Pečini pod kalom in Katri pečini ter naprej proti Leši pečini, Stenašci, Pejci v Gorenjih Rujah, obiskali bomo Pečino na Leskovcu, Pečino na Doleh in nazadnje še Siršco jamo. Pohod je nenaporen, primeren za vsakogar; s postanki pri jamah in kratkimi prikazi Moserjevih raziskav bo trajal približno 5 ur.

Porezen

Isto nedeljo, 24. marca pa se bodo člani Slovenskega planinskega društva Trst udeležili tudi 38. zimskega pohoda na Porezen. Pohodniki bodo imeli na razpolago tudi društveni kombi. Ta bo odpeljal ob 7.00 uri s trga v Sesljanu. Za morebitne informacije in za prijavo pokličite na tel. številko 3387758015 (odgovarja Patrizia).

Pomladanski izlet

Med tradicionalne izlete Slovenskega planinskega društva iz Trsta prištevamo tudi tistega na velikonočni ponedeljek, imenovan tudi pomladanski izlet. Tudi letos se bomo odpeljali v Istro in to 1. aprila, a to ni šala! Ob spremstvu gospoda Darka Butinarja (Obalno PD iz Kopra) se bomo podali po Poti slapov, ki se vije iz Sočerge proti Trebešam, doseže Pičuri in Oliko in se po drugi poti vrne v Sočergo. Po pohodu se bomo ustavili v Sočergi na tipičnem istrskem kosilu.
Zbrali se bomo ob mejnem prehodu pri Škofijah (italijanska stran) ob 8.30 in nadaljevali pot do Dekanov, kjer nas bo čakal vodič. Predvidene so tri ure in pol ne preveč naporne hoje. Nujna je prijava in sicer do četrtka, 28. marca na tel št. 040 413025 (odgovarja Marinka ) ali na številko 040 220155 (odgovarja Livio).

Gostje iz okolice Maribora

Skupina planincev in prijateljev iz okolice Maribora, članov PD Skalca Hoče Slivnica, je bila v soboto, 16. marca na obisku na Tržaškem krasu. Odborniki in vodiči SPDT so jim ob tej priliki pripravili poseben itinerarij in jih pospremili po poteh Soške fronte. Ob lepem, pomladnem vremenu so se iz Mavhinj povzpeli na Grmado in si med potjo ogledali še Grofovo jamo, po kateri jih je vodil gospod Jože Terčon (slika pri jami). Med spustom proti Medji vasi, kjer jih je čakal avtobus, so spoznavali kruto, krvavo zgodovino teh krajev, istočasno pa so uživali ob čudovitih razgledih, ki jih nudi darežljiva narava.

Odprta meja

Slovensko planinsko društvo Trst vabi svoje člane, da se udeležijo v soboto, 23. marca tradicionalnega pohoda od Boljunca do Beke, ki ga vsako leto organizirata občini Dolina in Hrpelje Kozina v okviru pobude "Odprta meja v novem času". Zbirališče ob 10.30 pri Sprejemnem centru v Boljuncu. Po srečanju županov v Botaču, se bo pohod nadaljeval proti Beki, kjer bo ob 12.30 krajši kulturni spored.

V juliju v priredbi SPDG: V Tatre in po sledeh kolektivnega spomina

Po lanskem večdnevnem uspelem izletu v Bazilikato, bodo goriški planinci letos obiskali Slovaško in Poljsko. Zanimanje velja seveda prvenstveno gorski verigi Tatre z obiskom nekaterih znanih vrhov (Krivan, Kasprow werh, (slednji na Poljskem) okolica Lomnice in Smokovca), in ogledu kulturnih, zgodovinskih in turističnih zanimivosti (Krakow na Poljskem, rudnik soli Wielicka itd). Z ozirom na skorajšnjo stoletnico prve svetovne vojne, bodo člani društva predvidoma obiskali tudi kraje in spominska obeležja iz obdobja prve svetovne vojne, ki je, kakor znano, prav v Galiciji in Karpatih vzela največ življenj primorskih rojakov. Prevoz bo z avtobusom, v spremstvu turističnega in planinskega vodnika. Izlet bodo goriški planinci izpeljali v prvem tednu julija, v sodelovanju s potovalno agencijo.
Program zajema tako planinski del, kakor tudi turistični, oziroma zgodovinski del. Zaradi pravočasne rezervacije in drugih obveznosti, pri društvu sprejemajo prijave samo do konča marca. Trenutno je na razpolago samo še nekaj mest.
Podrobnejša pojasnila in prijave na tel. 0481/882079 ob uri kosila.

Staničev pohod bo v soboto

Med Solkanom in Kanalom bo v soboto potekal tradicionalni Staničev pohod. Start bo od 6. ure dalje v Solkanu. Pot drži preko Sabotina in Korade in mimo sv. Jakoba v Kanal, kjer bo popoldne tudi sklepna slovesnost. Celotno pot je mogoče opraviti v sedmih/osmih urah. Mogoče je opraviti tudi samo pol pohoda in sicer z Vrhovlja v Kanal. Vrhovlje je približno na pol poti.

 

 

 

 

 

 

 21.03.2013

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.