Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 28.02.13

Primorski dnevnik: Sokotra - otok presenečenj / Izleti na sneg / Geološki izlet / ...

Sokotra - otok presenečenj

Slovensko planinsko društvo Trst bo priredilo jutri, v petek, 1. marca 2013 zanimivo potopisno predavanje. Nekaj utrinkov iz nedavnega obiska na otoku Sokotri bo prikazala biologinja Maruška Lenarčič.
Otok Sokotra, ki se nahaja v Indijskem oceanu med Arabskim polotokom in Afriko, nekoliko južneje od Jemena, kateremu tudi pripada, je vsestransko nekaj posebnega. Zaradi posebne geološke zgradbe in geološke zgodovine, saj je otok že od terciarja ločen od celine, se je na njem razvilo posebno rastlinstvo in živalstvo. Kar 37% na njem rastočih rastlinskih vrst srečamo samo tu, kar 90% otoških plazilcev je endemičnih, zanimiva pa je tudi avifavna. Predvsem pa predstavlja obisk otoka uživanje v prijetno toplem objemu drugačne narave kot je naša. Svojo pripoved bo predavateljica obogatila tudi z vtisi in doživetji iz Sane, glavnega mesta Jemena in izhodišča za Sokotro.
Predavanje bo v Razstavni dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, ulica Ricreatorio 2, začetek ob 20.30.

Izleti na sneg

Letošnja zima je še posebno radodarna s snežnimi padavinami, bele poljane in zasneženi vrhovi nas kar vabilo s svojo lepoto. Zato prireja Smučarski odsek Slovenskega planinskega društva Trst v nedeljo, 3. marca 2013 avtobusni izlet na sneg. Tudi tokrat se bomo podali v Bad Kleinkircheim; v smučarsko središče, ki nudi vrsto lepo urejenih prog primernih bodisi za začetnike, bodisi za bolj ali manj vešče smučarje. Nudi pa tudi priložnost za prijetne, zimske pohode ali sprostitev v termah. Izlet je primeren za vse, ki si želijo preživeti prijeten dan v zasneženem gorskem svetu.
Odhod avtobusa ob 6.4S s trga Oberdan, oziroma ob 7.00 s trga v Sesljanu. Na razpolago je še nekaj mest, za informacije lahko pokličete na tel. številko 3487757442 (odgovarja Laura), pišete na elektronski naslov mladinski@spdt.org. Ali na facebook: Slovensko Planinsko Društvo Spdt.

Geološki izlet

Tudi letos pripravlja Slovensko planinsko društvo Trst v zimskem času geološki sprehod po Krasu. Saj je ta čas, ko je grmovje še golo, trava pa močno polegla, najprimernejši za opazovanje posebnosti geološke podlage in oblikovitosti kraškega sveta.
Zbrali so bomo v nedeljo, 10. marca 2013 na parkirišču na Fernetičih ob cesti za Repentabor, v bližini marketa Eurospin ob 8.30. V spremstvu geološkega izvedenca, gospoda Paola Sossija, ki nam je že večkrat razkrival geološko zgodovino naše bližnje okolice, se podali v razbiranje geoloških posebnosti gričevja vzdolž italijansko-slovenske meje, mimo kamnolomov pri Poklonu in po kraškem ravniku do Fernetičev.
Izlet ni zahteven, nudi veliko zanimivosti in lepe razglede, primeren je za vse. Predvidene so približno 3 ure in pol lagodne hoje.

V nedeljo društvena tekma SPDG v Forni di Sopra

Pomlad trka na vrata, zima se poslavlja, čeprav debela snežna odeja ne bo tako kmalu skopnela. Pri smučarskem odseku SPDG se trudijo s pripravami na nedeljsko (3. marca) društveno tekmovanje v kraju Forni di Sopra, ki bo nekako sklenilo letošnjo zimskošportno dejavnost. V znamenju sodelovanja, ki je naletelo na potrditev že lani, bo preizkušnja tudi letos potekala skupaj s SK Brdina. Lestvice bodo seveda ločene, za vsako društvo posebej. Društvo bo poskrbelo za avtobusni prevoz. Avtobus bo odpeljal ob 6.30 s parkirišča v ulici della Barca. Priporočajo točnost. Trenutno je še nekaj prostih mest. Interesenti naj pokličejo na telefonsko številko 0481/22164 (Marta), danes ali najkasneje jutri.

Na Slovaško in Poljsko ali v Makedonijo?

Lani so člani planinskega društva v Gorici obiskali Bazilikato in Kalabrijo, cilj večdnevnega planinskega in kulturno obarvanega izleta v 2013. pa še ni bil določen. V ožjo izbiro sta prišli Slovaška in Makedonija. Programa enotedenskega izleta, ki bo predvidoma v prvem tednu julija, bodo predstavili na srečanju, v četrtek 7. marca ob 20. uri na sedežu društva - Verdijev korzo 51/int.
 

 28.02.2013

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.