Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 01.10.15

ŠZL - Žiga Černe: Rekreacija ta vikend

Na svoji zemlji
Kot že nekaj let zapored, se boste tudi to jesen spoznavali z dediščino prvega našega zvočnega igranega filma in sedemdeset let skoraj nespremenjeno Baško grapo, kjer je bila posneta večina prizorov. Na prvo oktobrsko soboto bo zbirno mesto do desete dopoldne na športnem igrišču na Grahovem ob Bači, peturni pohod po nezahtevnih poteh pa vas bo vodil do Koritnice in nazaj. Informacije: 041 601 248, www.tpnasvojizemlji.si.

Krožna pot na Tinjan
Z vrha Tinjanskega hriba boste to soboto lahko ujeli pogled vsaj na Koprski in Tržaški zaliv. Začetek bo ob 9. uri pri cerkvi Marijinega Vnebovzetja v Dekanih, poleg razglednega vrha pa vas čaka dve uri in pol prijetnega vzpona mimo vinogradov in oljčnih nasadov ter strmega spusta proti lovski koči na Kolombarju in naprej do izhodišča. Poleg pohodnikov bodo na pot odšli tudi kolesarji. Informacije: 041 718 700, tddekani.si.

Sovretov pohod v Šavno Peč
Po Antonu Sovretu, prevajalcu antičnih grških del, je imenovano najvišje slovensko priznanje za književne prevajalce, v njegovem rojstnem kraju pa so mu spomenik postavili s pohodno potjo. Prehodite jo lahko v soboto, 3. oktobra. Start bo med 8. in 8.30 tik za hrastniško železniško postajo, od koder je do Šavne Peči ura hoje in ob dvorani Dolanka na Dolu pri Hrastniku, za pot pa boste od tam potrebovali še pol ure več. Na cilju bo možen tudi ogled etnološke muzejske zbirke v kašči in predstavitev zgodovine in življenja na podeželju. Informacije: 031 355 288, hrastnik.si.

Jesenski Na noge
Zase in za svoje boljše počutje se v nedeljo dopoldne odpravite na Svetega Urbana nad Kamnico, ki je znana in priljubljena izletniška točka v bližnji okolici Maribora. Največ ljudi se tam zbere ob cerkvenih praznikih, praznovanju 1. maja in na tudi raznih pohodih. Za dober in srčen namen pa se to nedeljo nanj odpravite med 8.30 in 10. uro, z izhodiščem pod cerkvijo v Kamnici, s potjo pa boste z lahkoto opravili v manj kot uri. Organizatorji bodo zbirali dobrodelne prispevke za petletnega Jakoba iz Rogaške Slatine, ki nima kolka in mu zgornji del stegnenice ne raste. Ker mu naše zdravstvo ne zna pomagati, mora na operacijo v tujino. Starši verjamejo v uspeh, potrebujejo pa pomoč dobrih ljudi. Humanitarni prispevek boste oddali na startu sodelavcem Karitasa. Na cilju na Urbanu pa vas bodo čakali Kobanski lonec, pečen kostanj in krof. Informacije: www.nanoge.si.

Pohod za krof
Domače vzdušje pričakujte na nedeljskem pohodu ali teku po razgibani okolici kraja, ki je bil nekoč pomembna trgovska in furmanska postojanka na cesti Dunaj - Trst. Znamenite trojanske krofe, ki so doma nedaleč od Krašnje, boste lovili po kolovozih, travnikih in v jesensko pisanem gozdu, vmes lahko tudi počivali, nabirali kostanj... Pohodniki se boste odpravili na deset in pol kilometrov dolg krog, pred udeleženci teka pa bodo stoosemdeset metrov za najmlajše ter dva oziroma osem in pol kilometrska kroga. Odhod na pohod bo med 8. in 9. uro, tekače pa start čaka ob enajstih. Informacije: 041 612 702, www.krasnja.si.

Po kozjanskih sadovnjakih
Kozjanski regijski park je eno najstarejših in največjih zavarovanih območij pri nas. Urejene pešpoti, kolesarske steze, informacijske table, prireditve s prikazi tradicije in sodobnega ustvarjanja vedno bolj povezujejo naravne lepote, kulturno dediščino in domačine Kozjanskega parka. To nedeljo nikar ne zamudite enkratnega potepanja po lepo ohranjeni tamkajšnji kulturni krajini, ki je tudi mozaik starih sadovnjakov, travnikov, vinogradov, gozdov, mejic in kozjanskih domačij. Zbor bo ob 9. uri izpred Doma krajanov Podsreda (pod Kalvarijo), izhodišče pa v Ortnici, pri vodnem izviru Toplice. Do cilja v Podsredi se bodo vrstile zanimivosti in znamenitosti Kozjanskega, na poti pa ne bo manjkalo niti okrepčil. Dolžina pretežno gozdnih, travniških in makadamskih poti bo trinajst kilometrov. Informacije: 041 794 104, 068 175 072, kozjanski-park.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.