Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se, 02.08.06

Delo, 02.08.06: Razgledni Roblel ... Na vitko skalno piramido Špika

Razgibajmo se


Razgledni Roblek

Nad skrajnim severozahodnim delom Ljubljanske kotline se nad Begunjami dvigata Begunjščica in pod njo planina Roblek, ki so jo opevali že stari dobri Avseniki. Koča stoji na višini 1657 metrov, do nje pa se povzpnete z Ljubelja ali iz Podljubelja čez Preval, iz Begunj čez Sv. Petra ali skozi dolino Drage, iz Žirovnice mimo Tinčkove koče ali pa od Doma na Zelenici. Vsaka od teh poti vam bo vzela približno dve uri hoje. Če se boste tja odpravili v soboto, 5. avgusta, boste lahko uživali še ob živih zvokih Avsenikove glasbe, zapeli z njimi ali pa zaplesali. Triurni program se bo začel opoldne. Informacije: 04/531 84 34, 041 367 036.

Planinska srečanja nad Tržičem

Tržiški planinci skrbijo za desetine kilometrov naših planinskih poti in štiri koče. Vse vam bodo predstavili v prihodnjem mesecu in pol: v nedeljo, 6. avgusta, bodo vodili pod Storžič, 20. avgusta na Kofce, 27. avgusta na Dobrčo in 10. septembra na Zelenico. Vodniki in drugi člani bodo takrat na voljo za nasvete glede izbire in uporabe sodobne gorniške opreme, prikazali bodo tudi praktične planinske in orientacijske veščine, cilj vseh štirih akcij pa je zbiranje denarja za gradnjo koče na Zelenici (ta je pred leti zgorela). Izlet to nedeljo se bo končal opoldne pri domu pod Storžičem, do tja pa boste prišli iz tržiške smeri, s Kališča čez Bašeljski preval ali s Storžiča po SPP. Informacije: 04/597 15 36, www.planinsko-drustvo-trzic.si.

S kolesom do Areha

Na 1250 metrov visoki Areh na Pohorju lahko pridemo z različnih strani. Po poti, ki vodi iz Hoč pri Mariboru, Frama, Zgornjega Radvanja in Ruš, od povsod pa se lahko do njega vzpnemo tudi s kolesom. Od te sobote, 5. avgusta, do sredine oktobra bodo morali biti vozniki motornih vozil na omenjenih cestah in poteh še zlasti pozorni, saj se bo začela akcija kolesarskih vzponov na Areh. Cilj bo pri Ruški koči ali Šport hotelu, kjer boste požigosali kontrolni kartonček. Prijave (po 1000 tolarjev) zbirajo v gostilni Turner v Framu, v gostilni Divjak in Go-in baru v Hočah, v baru Gojzer pri Pohorski vzpenjači v Zgornjem Radvanju, v Rušah pa v baru Valerija (Šmidhofer). Informacije: 02/420 00 84, 031 482 199.

Na vitko skalno piramido Špika

Špik je edini vrh v martuljški skupini, na katerega vodi markirana pot – zmerno zahtevna, ne gre pa je podcenjevati. Je namreč zelo strma in dolga. Za vzpon morate biti torej dobro telesno pripravljeni, priporočljivo pa je spremstvo planinskih ali gorskih vodnikov. V spremstvu usposobljenih boste na 2472 metrov visoko mogočno goro hodili tudi v nedeljo, 6. avgusta, če se boste pridružili članom Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana ter njihovi novogoriški sekciji. Vzpon do vrha bo potekal čez Lipnico, spust pa v Pišnico. Hoje bo osem do devet ur, opremljeni pa bodite osnovno hribovsko. Za Goričane bo avtobusni odhod že ob 4. uri zjutraj, iz Kranjske Gore pa okoli 6. ure. Informacije: 051 375 430.

Pripravlja: Žiga Černe

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.