Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 02.08.12

ŠZL - Žiga Černe: Nekaj zanimivih pohodov in kolesarjenje ...

Zeliščarski vikend na Jezerskem
Ob koncu tedna bo obilo priložnosti za razgibavanje v naravi, če pa želite zraven še pridobiti ali poglobiti svoje znanje o zdravilnih zeliščih, se boste morali odpraviti na Jezersko. Tam boste na pohodu izvedeli kako izbrane rastline prepoznati v naravi, katere rastline lahko gojite kar doma ter kako jih pravilno nabirate in shranjujete. Začetek bo v petek ob 20. uri, ko vam bo v Hotelu Planinka zeliščar predstavil možnosti za samozdravljenje z zelišči, v soboto ob 9. uri pa se bo prav tam začelo triurno nabiranje in prepoznavanje zdravilnih rastlin. Zvečer bosta še delavnici priprave čajev in mešanic ter o medu in čebeljih produktih. Sodelujete lahko za deset evrov. Informacije: 031 550 827, www.jezersko.info.

S kolesom po alpskih dolinah
Alpska konvencija je dogovor, s katero so se alpske države zavezale k trajnostnemu razvoju in varovanju alpskega sveta, podrobneje pa se boste z njenimi cilji seznanili na srečanju v Mojstrani. Že v petek bodo ob 21. uri, pred Slovenskim planinskim muzejem, predvajali film o Triglavskem narodnem parku, naslednje jutro pa bo tam zbor za izlet pod triglavsko severno steno. Odhod bo ob 9. uri, dolžina v vsako smer okoli deset makadamskih kilometrov, polovička pa bo vodila le do slapu Peričnik. Po vrnitvi bodo gorski reševalci pripravili prikaz reševanja v ostenju Grančišča, delavnice za otroke, tržnica kmetijskih pridelkov in izdelkov domače obrti ter predstavitev dejavnosti, ki so povezane s planinstvom in okoljem. Informacije: 08 380 67 30, www.planinskimuzej.si.

Z gorskim kolesom čez Pohorje
V soboto in nedeljo bo Pohorje polno kolesarjev. V soboto pa se lahko odpravite na izlet po celotni po Pohorski kolesarski transverzali. Startali boste ob 8. uri pri zgornji postaji Pohorske vzpenjače nad Mariborom in se odpeljali 75 kilometrov daleč, do Slovenj Gradca. V Maribor se boste vrnili z avtobusom. V nedeljo boste lahko prekolesarili še Dravsko dolino, kar od Dravograda do Maribora pomeni 80 asfaltiranih kilometrov. Prijavnina za posamezen izlet znaša 30 evrov, za oba dneva skupaj pa 48 in vključuje tudi prenočišče v koči pod Kremžarico. Informacije: 041 775 175, www.mopa.si.
Le v nedeljo pa se boste lahko udeležili gorskega netekmovalnega kolesarjenja, z 31 ali 49 kilometrov dolgima krogoma med Arehom, Klopnim vrhom, Osankarico in Tremi kralji. Prijavnine ne bo. Informacije: 051 398 188, www.bikeride.si.

Pohod po deželi štorkelj
Če ste med tistimi, ki raje hodijo kot kolesarijo, se v nedeljo lahko odpravite v Prekmurje, kjer bodo pozornost, poleg druženja in rekreaciji, namenili tudi tamkajšnjim znamenitostim. Začetek bo v Veliki Polani ob 15. uri, lahke ravninske hoje pa pričakujte za okoli dve uri, s postanki vred. V petih kilometrih si boste najprej ogledali domačijo pisatelja Miška Kranjca in zanimivo cerkev, se ustavili na Vermida ranču in si ogledali tekmovanje za Poljanski konjeniški venec, obiskali nov Park dežele štorkelj in se oglasili na prizorišču Pomurskega poletnega festivala. Nevešči nordijske hoje boste imeli priložnost, da jo osvojite. Prijavnina ne bo. Informacije: 02 573 73 27, www.strk.si.

S kolesom in H nogam na teran in pršut
Med številnimi kraškimi dobrotami sta največjo slavo ponesla v svet teran in pršut. Veliko zaslug pri tem pa ima vsakoletna prireditev, imenovana Praznik terana in pršuta, na katero ste sredi tega meseca vabljeni tudi rekreativci. Družili se boste v soboto, 11. avgusta, ko boste Kras lahko doživeli na kolesu ali pa v nedeljo, 12. avgusta, ko boste za oglede uporabili lastne noge. Kolesarili boste po novi trasi, ki vas bo v 25 kilometrih vodila skozi poletno obarvane vinograde ter po gozdnih in makadamskih poteh čez plantažo sivke, do kamnoseka in na obisk k slikarki. Vmes bodo postavljene okrepčevalnice, na cilju pa vas bo čakala kraška marenda s pršutom, kruhom iz krušne peči. Začeli boste ob 10. uri v Dutovljah. Prijavnina znaša petnajst evrov, priporočajo pa predprijavo.
Pohod se bo v nedeljo v Dutovljah začel ob 9. uri, čaka pa vas 12-kilometrska hoja po kraški gmajni do Štanjela, nazaj pa se boste vrnili z vlakom. Spet seveda ne bo manjkalo vmesnih ogledov (sivka, kamen…) in gostoljubnosti domačinov, že pred ciljem v Ferrarijevem vrtu pa vam bo na daleč zadišala edinstvena in okusna, prava kraška jota, čisto na koncu v Dutovljah pa dobite še kraško marendo. Prijavnina je deset evrov. Informacije: 05 730 14 80, www.kraskimaraton.com.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.