Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 02.10.14

ŠZL - Žiga Černe: Nova ponudba rekreacije ...

Teden gibanja
Evropski projekt in del kampanje, ki želi do leta 2020 redno razgibavati sto milijonov Evropejcev, letos poteka med 29. septembrom in 5. oktobrom. Tudi v številnih slovenskih mestih so organizatorji (in do konca tedna še bodo) pripravili raznovrstne športne in izobraževalne dogodke ter udeležencem ponudili možnost, da se na zabaven, informativen in sproščen način, pod vodstvom izkušenih in usposobljenih posameznikov, spoznajo s primerno telesno vadbo in načeli zdravega življenjskega sloga. Osrednji dogodek projekta so brezplačne predstavitve programa telesne vadbe Zdrava vadba ABC - program za pridobivanje in izboljšanje telesne pripravljenosti, ki upošteva načela zdravega, a učinkovitega gibanja, s poudarkom na razvijanju gibalnih vzorcev, potrebnih za vsakdanje življenje, ki še kako ustreza današnjemu nedejavnemu življenjskemu slogu. V sklopu projekta izvajajo tudi teste splošne telesne pripravljenosti, ki posamezniku podajajo precej natančno sliko njegovega trenutnega stanja in veljajo kot priporočilo za izbiro ustreznega vadbenega programa. Športne aktivnosti dopolnjujejo z izobraževalno-posvetovalnimi delavnicami in predavanji s ciljem informiranja in prenosa primerov dobrih praks. Informacije: slovenia.moveweek.eu.

Na svoji zemlji
Tematska pot Na svoji zemlji povezuje dediščino istoimenskega prvega slovenskega zvočnega filma s prostorom Baške grape, kjer je bila posneta večina prizorov. V Grahovo ob Bači v Baški Grapi, kjer se poz začne in konča, pa pridite to soboto dopoldne na voden pohod po njej. Začel se bo ob desetih pred Domom krajanov na Grahovem, na lahki poti pa si boste ogledali mesta, kjer je nastajal film Na svoji zemlji. Nazaj boste po petih zanimivih urah. Informacije: 041 601 248, www.tpnasvojizemlji.si.

Pohod po Poti kulturne dediščine
Osem najzanimivejših kulturnozgodovinskih točk v Šmarju-Sap in tamkajšnji okolici boste spoznali na sobotnem lahkem krožnem deset-kilometrskem pohodu. Zbrali se boste do 9.30 pred Družbenim domom Šmarje-Sap, v družbi arheologa pa se boste sprehodili skozi različna zgodovinska obdobja, se naužili lepih razgledov, prisluhnili ubranemu petju in se vmes in na koncu dobro okrepčali. Informacije: 031 601 641, www.smarje-sap.si.

Pohod iz Otoč po okolici
Lipniško dolino, ki ji je ime posodil potok Lipnica, ki izvira izpod Jelovice, se skriva med dobravami in Jelovico, njene lepote in posebnosti pa lahko odkrijete na že tradicionalnem pohodu, ki ga domačini pripravljajo na vsako prvo oktobrsko nedeljo. Posebnost tega izleta je vsako leto druga pot, vedno z začetkom na Otočah. Tokrat se boste z vlakom od tam (zbor bo ob 10.15 na železniški postaji) najprej odpeljali v Radovljico in si z lokalnim vodičem ogledali staro mesto z Lectarjevim muzejem, od tam pa se preko Oble Gorice odpravili najprej do kmetije, kjer vzrejajo kraško-poljskega prašiča, naprej pa obiskali vrtnarijo Antolin, si ogledali izdelovanje pletenih košar, po kosilu pa se v Otoče odpeljali z raftom ali pa tja odpešačili. Informacije: 031 505 087, www.lipniska-dolina.si.

Dobrepoljsko vandranje
Saj ne, da bi nam rekreativnih dogodkov za ta konec tedna zmanjkalo (samo ta konec tedna se jih bo zgodilo vsaj sto, vse pa najdete na www.rekreacija.si), a že tokrat vam ponujamo povabilo na severozahod Suhe krajine in v objem tipičnega zelenega krasa. 11. oktobra ste v Dobrepoljsko dolino vabljeni ljubitelji narave, pohodov in tekov. Začetek dogodka bo ob pol osmih zjutraj pri TIC-u na Vidmu, bisere pa boste odkrivali na Dobrepoljski poti (13 in 9 kilometrov), Rimski cesti Jerneja Pečnika (13,3 kilometrov), na Grajski poti (20 kilometrov), pa na Konjičkovi (3 kilometre), Račkini (1 kilometer) ali Zajčkovi (4 kilometre) sprehajalni poti ali pa na enemu izmed dveh tekov (1,7 ali 10 kilometrov). Po koncu pohodov in tekov se boste lahko okrepčali s toplo malico, na voljo pa bodo tudi domače dobrote in izdelki tržnice, nekaj kulture in veliko zabave za male in velike. Letošnje vandranje bo posvečeno 100-letnici smrti domačina starinoslovca Jerneja Pečnika. Kdor bo želel izvedeti kaj več o tem pomembnem Dobrepoljcu, bo na voljo moč kupiti knjižico, ki bo ta dan ugledala luč sveta. Informacije: 041 962 823, www.dobrepolje.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.