Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 02.12.10

ŠZL - Žiga Černe: Tudi Miklavž, Božiček in Dedek Mraz morajo imeti precej kondicije, če želijo v eni noči obiskati vse kraje na našem planetu in nam izpolniti vse želje. Za decembrske praznike se verjetno pripravljajo čez vse leto in prvemu se boste pri delčku njegovega pohoda pridružili že v naslednjih dneh.

Pravzaprav je bil prvi Miklavžev pohod že pretekli teden v Prekmurju, okoli dneva godovanja svetega Nikolaja pa boste lahko pešačili v soboto in nedeljo. Najbolj zgodaj dopoldne v soboto bodo tak pohod pripravili v kraju, po katerem nosi ime celotna Selška dolina. Zbor bo ob 9. uri v Športnem parku Rovn v Selcih od koder se bomo po lovski meji odpravili na 955 metrov visok Sveti Miklavž, kjer stoji stara cerkvica. Med sestopom si boste pri kapelici privoščili domačo malico, nato pa se po položnejši poti spustili proti Dolenji vasi in še ob Sori do izhodišča. Za zaključek se boste lahko okrepčali ob topli enolončnici. Prijavnine ne bo. Informacije: 031/378-751, www.selca.si.

Dolenjce bo v soboto Miklavž vodil vsaj po poteh okoli Škocjana. Začetek bo ob dveh popoldne izpred občinske stavbe, smer pa bodo kraji Bregonce, Goriška gora, Segonje in nazadnje Zloganje, kjer bodo pripravili presenečenje za otroke. Pohod je primeren za družine z otroki, zmerne hoje pa bo za dve do tri ure. Zaključek z malico bo spet v Škocjanu, v gostilni Marinčič. Informacije: 041/649-436, 041/975-073, www.obcina-skocjan.si.

V soboto, četrtega grudna, bodo tradicionalni nočni pohod pripravili trboveljski planinci, cilj pa bo zasnežena Mrzlica (1122 metrov). Ob šestih zvečer jo bo Miklavž, vi pa se do tja lahko odpravite iz Trbovelj (ob pol petih popoldne izpred Doma svobode) ali s Polzele (ob štirih izpred občinske stavbe). Tisti z bolj malo kondicije, se lahko z ene ali druge strani zapeljete do lovske koče in pešačite navkreber le tričetrt ure. Prijavnine ne bo. Informacije: 041/672-233, www.pd-trbovlje.si.

Miklavžev pohod pripravljajo tudi v kraju, ki stoji osamljen sredi Mengeškega polja, pod homškim hribom, z značilno cerkvico na vrhu. Ste že bili kdaj tam? Če ne, imate priložnost to soboto. Zbor bo pred gasilskim domom v Homcu ob 18. uri, kjer se boste najprej ogreli z kuhanim vinom, nato pa krenili skozi naselja Homec, Radomlje, Rova in Žiče vse do Zagorice pri Rovah, kjer vas bodo na kmečkem turizmu Sould čakali pečeni pujsek in druge dobrote iz domače kuhinje. Dobre volje in drugih dobrot ne bo manjkalo. Prijavnina bo deset evrov. Prijave zbirajo do četrtka. Informacije: 031/615-407, sd-homec.si

Tudi visoko nad Kobarid se bo stari Miklavž povzpel čez nekaj dni. Zbor za pohod bo v nedeljo ob 8. uri zjutraj pri koritu v Drežniških Ravnah, hoje do razglednega Krasjega vrha (1772 metrov) pa bo za približno tri ure. Kljub temu, da je višinska razlika poti skoraj tisoč metrov, je pot v suhih razmerah dokaj lahka, v zimskih pa zahtevnejša. Vrnili se boste po lažji poti, preko planine Zaprikaj, ob treh popoldne pa bo pohodnike in druge obiskovalce obiskal še Miklavž in obdaril otroke, za odrasle pa priskrbel pijačo in pašto. Prijavnine za pohod ne bo. Informacije: 041/667-780, pdkobarid.wordpress.com.

Zimski tečaj gibanja za lahke in zahtevne ture
Pohodov, posvečenih Miklavžu bo še precej več, a vas za konec raje povabimo na tečaj varne hoje po zasneženih planinah. Tečaj je namenjen vsem, ki želijo v zimskih razmerah varneje hoditi v gore, predvsem pa udeležencem zahtevnejših izletov in plezalnih vzponov. Dobili boste osnovna znanja o opremi za zimske razmere, njeni uporabi, gibanju v zasneženi pokrajini in s tem povezanimi nevarnostmi. Začel se bo v sredo, 8. decembra ob 18. uri, s teoretičnim delom v trgovini Iglu šport na Tržaški cesti v Ljubljani, čez vikend pa bo še praktični del potekal na Vršiču, z zaključno turo na Malo Mojstrovko, do Grebenca po Pripravniški grapi, med drugim pa boste obdelali tudi pripravo na turo, prerez snežne odeje, hojo po raznih vrstah snega v različnih nakloninah s palicami in izbira smeri, uporaba cepina in derez … V soboto in nedeljo bo za po osem ur zahtevnih snežnih vzponov in spustov. Prijavnina je sedemdeset evrov za nečlane Planinskega društva Ljubljana Matica. Informacije: 041/572-893, www.pd-ljmatica.si.

Žiga Černe

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.