Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 03.04.14

ŠZL - Žiga Černe: Nekaj tokratne ponudbe za pohodnike ...

Pohod ob svetovnem dnevu zdravja
Vsak ima postavljeno svojo lestvico vrednot, a večina na prvo mesto postavlja zdravje. Vseeno se njegovega pomena zavedamo šele, ko ga izgubimo. Da bi ostali zdravi, moramo najprej spremeniti odnos do samega sebe. Na to se spomnite tudi v tem koncu tedna, ki mu sledi svetovni dan zdravja. Spomladansko skrb zanjo lahko soboto spodbudite na pohodu na Markov hrib, bolj znan kot Markovec. Zbor bo na šolskem igrišču Osnovne šole Koper, še pred odhodom pa vam bodo izmerili krvni tlak, strokovnjaki pa vam bodo na voljo za posvet (tam bodo vsaj do 10. ure). Za pohodnike bo start ob 8.30, na okoli štiri-urnem izletu po nekdanjem vrtu Kopra pa boste uživali v razgledih in izvedeli kaj o zgodovini. Prijavnine ne bo. Informacije: 031 407 411, www.zd-koper.si.

Po Jablaniški poti
Jablaniška dolina, ki leži vzhodno od Litije in Šmartnega pri Litiji, 5. aprila pričakuje pohodnike od blizu in daleč. Na pot se boste, z jabolkom v žepu (saj veste: eno jabolko na dan, odžene…), odpravili med 7. in 10.30 izpred gasilskega doma v Zgornji Jablanici. Pot, ki vodi po kolovozih in gozdnih poteh, je označena z rumenimi tablicami in rumeno-belimi markacijami in zložno dolga petnajst kilometrov. Hodili boste okoli štiri ure, domačini pa se bodo potrudili, da boste varni, siti in zadovoljni. Informacije: 070 303 321, www.jablaniskadolina.si.

Br'stovska špargljada, koloosmica in pohod
Začela se je sezona špargljev, ki so zelo zdravo živilo, v nedeljo pa jih bodo pripravljali v osrčju enega izmed najboljših rastišč divjih špargljev pri nas. A še prej se boste lahko odpravili na kolesarjenje ali pohod po okolici Brestovice pri Komnu. Začetek pohoda bo ob pol enajstih, vodili pa vas bodo po krožni poti po kolovozih in skritih stezicah okoliških vzpetin, po sledeh Soške fronte in po sosednjih zamejskih vaseh. Dolžina bo dvanajst kilometrov, ki jih boste zmogli v treh urah. Start gorskih kolesarjev bo že ob desetih, na čezmejni vožnji pa se boste odpeljali na petnajst ali trideset kilometrov dolga kroga. Informacije: 031 670 760, www.brestovica.com.

Po Kettejevi poti
Nekaj zdravja boste zagotovo ujeli tudi na nedeljskem pohodu po devet-kilometrski literarni poti, ki povezuje Trnovo v Ilirski Bistrici in Prem. Označena pot se začne v Ilirski Bistrici in vodi skozi Trnovo, po dolini Reke, mimo znamenitega in ogleda vrednega Novakovega mlina, čez Smrje in strmo proti Premu, nazaj pa skozi Topolc. V eno smer boste zanjo potrebovali približno tri ure. Start bo ob devetih dopoldne pred Osnovno šolo Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici (pred tem vam bodo izmerili krvni tlak in krvni sladkor). Vsi, ki vam bo vzpon na Prem prehudo breme, se lahko pri Novakovem mlinu, vrnete preko Mežnarije in Topolca. Informacije: 040 715 880, 05 710 03 60, www.ilirska-bistrica.si.

Po poteh Občine Hodoš
Obilo zdravja ponujajo tudi na Goričkem, v nedeljo pa si lahko peš ogledate tamkajšnji severovzhodni del. Start bo ob 9. uri izpred Železniške postaje Hodoš, na okoli deset kilometrov dolgem sprehodu pa boste v Krplivniku obiskali etnografska razstavo in eko hišo ter si ogledali Hodoško jezero. Za družine bo primeren za polovico skrajšan pohod. Na cilju bo čas za kosilo, z druženjem pa boste zaključili okoli druge ure popoldne. Startnine ne bo. Informacije: 041 415 122, 031 572 757, www.hodos.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.