Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 03.11.10

Delo, Trip - Žiga Černe: Evropski pohod prijateljstva - Prvi Martinov pohod po obronkih Semiča - Martinov pohod po vinskih poteh svete Jederti - Kar dva Martinova pohoda na Obsoteljskem - Pohod po Svečinskih goricah - Martinovo kolesarjenje po Prlekiji - Prihodnji teden pa vsi na Levstikovo pot

Evropski pohod prijateljstva
Čeprav so od zadnjega konca tedna dnevi občutno krajši, bo tudi novembra precej možnosti za gibanje v naravi. Kar okoli sto lažjih in ne predolgih pohodov se obeta v tem mesecu, od tega jih bo petina v tem tednu, med njimi pa bo tudi že tradicionalni čezmejni pohod po Goričkem, kjer je nekoč tekla tisočletna meja med Ogrsko in Avstrijo. Odhod bo izpred gasilskega doma v Gederovcih, kjer se boste ob devetih dopoldne naužili nekaj kulture in malo bolj poznega zajtrka, zatem pa vas bodo oznake na poti vodile petnajst kilometrov daleč naokoli. Nekdanjo mejo boste prečkali nedaleč stran od starta, se po avstrijski strani sprehodili do Cankove in nadaljevali v Korovce. Tam boste druženje zaključili s toplo malico in glasbeno popestritvijo. Prijavnina bo šest evrov, za ta denar pa poleg omenjenega dobite kartonček za zbiranje žigov, spominek in okrepčila na poti. Poskrbljeno bo tudi za prevoz voznikov do izhodišča. Informacije: 031/493-009, 040/298-484, habot.barbara@gmail.com.

Prvi Martinov pohod po obronkih Semiča
Ta teden bodo prireditve že v znamenju Martinovanj, kjer boste lahko ob gibanju na svežem zraku in z nekaj na novo pridobljene kondicije, pokušali tudi mošt ali že mlado vino ter dobrote iz pečic domačih gospodinj. Tako boste lahko uživali v Puconcih, Gaberjah pri Ajdovščini, Sečovljah, Krškem, Virštanju, v Babincih boste lahko celo kolesarili … Tudi v belokranjskem Sémič bodo v soboto pripravili podoben pohod, ki bo potekal v okviru večdnevne prireditve Praznovanje jeseni Semič v Beli krajini. Zbor zanj bo pred muzejsko zbirko na Štefanovem trgu v Semiču ob pol devetih dopoldne, v šestih urah pa boste prehodili krožno, razgledno in zanimivo pot čez Smuk, Sodji Vrh, Črešnjevec, naravni spomenik reke Krupe, Vinji Vrh in Trato. Informacije: 040/377-958.

Martinov pohod po vinskih poteh svete Jederti
Tudi v soboto, se lahko odločite za udeležbo na pohodu po osrčju spodnje Savinjske doline. Začetek bo ob 9. uri na nadmorski višini 363 metrov, pri lovski koči Rinka nad Gotovljami, vodili pa vas bodo od zidanice do zidanice, zaključek z malico pa bo spet na Rinki. Vsi vinogradniki bodo ta dan ponudili v pokušino letošnji letnik mladega vina, vsak udeleženec pa prejme kozarec z napisom. Prijavnina bo deset evrov. Informacije: 051/428-421, www.savinjski-vinogradniki.si.

Kar dva Martinova pohoda na Obsoteljskem
Udeležite se lahko tudi enega izmed dveh pohodov, ki ju bodo v soboto pripravili na vzhodnem Štajerskem. Prvi se bo začel ob 9. uri v Polju ob Sotli s toplo malico, na pohod pa vas bodo vodili preko Buč, kjer si boste ogledali cerkev, čez Bučko gorco in Sveto Trojico do Virštanja. Zaključek bo ob pol treh na Banovini – Gršinskem, z blagoslovom mošta in pospravljanjem klopotca. Startnina bo petnajst evrov. Informacije: 041/654-271.
Start drugega pohoda bo ob 10. uri na sv. Arehu v Pristavi pri Mestinju, po vinski cesti pa boste na krst mošta na Tinsko šli preko sv. Eme in sv. Urbana. Sedem evrov startnine vključuje tudi pogostitev med potjo. Informacije: 041/793-860.

Pohod po Svečinskih goricah
V nedeljo bo spet priložnost za pohodno raziskovanje koščka naše dežele ob severni meji, natančneje sadjarskega področja in vinorodnega gričevja med potokoma Svečina in Plaški potok. Tudi tam čas, ko goduje sv. Martin predstavlja poseben mejnik. Začetek pohoda bo 13. uri na športnem igrišču v Svečini, spoznali pa boste pot med griči in vinogradi in se ustavili pri vinogradniškem muzeju Kebl na Slatini 13, kjer se boste družili ob kozarčku svečinskega vina, pečenih kostanjih ter domačih dobrotah. Ob tej priložnosti boste pomagali pospraviti tudi klopotec, ki je končal z delom za to leto. Informacije: 041/989-541, www.svecina.com.

Martinovo kolesarjenje po Prlekiji
Če svojega kolesa kljub nizkim temperaturam še niste pospravili v klet ali na podstreho, ga v nedeljo naložite v ali na avto in se pripeljite na izlet po okolici Babincev in Ljutomera. Štejejo vsakršni biciklisti (cestni, gorski, za v službo ali v trgovino) in triciklisti. Začetek turistične vožnje bo ob 9. uri izpred gasilskega doma v Babincih, zapeljali pa se boste med strnjenimi hišami naselij, med sadovnjaki in skozi gozdove. V Cvenu si boste ogledali zasejano njivo dvatisočih zlatih zrn, zanimivi za ogled bosta tudi Pristava in Stročja vas, čaj boste popili v gostišču Tunka. Skoraj celodnevni izlet boste zaključili že skoraj v mraku. S seboj prinesite obilo dobre volje, opremljeni pa seveda bodite temperaturam primerno. Za jedačo in pijačo vam ni treba skrbeti. Prijavnine pa ne bo. Informacije: 051/601-925, darinka.stuhec@siol.net.

Prihodnji teden pa vsi na Levstikovo pot
Popotovanje po Levstikovi poti je pravzaprav naša najbolj množična enodnevna pohodna prireditev, ki ima tradicionalno dodan pridih Martinovanja. Na pot, ki je nastala na podlagi Levstikove literarne predloge, se boste prihodnjo soboto (13. novembra) odpravili med 6. in 9. uro z Levstikove ulice v Litiji ali izpred kulturnega doma v Šmartnem pri Litiji, po dobrih dvajsetih prehojenih kilometrih skozi Libergo, Gobnik in Moravče po severni trasi ali skozi Primskovo in Razbore po južni trasi bodo dosegli cilj popotovanja na Čatežu nad Zaplazom, kjer se bo odvijal bogat kulturni program z Razhodnjo. Prijavnina bo štiri evre in vključuje tudi novo knjigo »Levstikova pot in kulinarika« z zemljevidom poti in majico Levstikove poti. S cilja bodo po 11. uri organizirani avtobusni prevozi do železniške postaje v Litiji in naprej na Veliko Loko. Popoldne ob 16. uri odpelje iz Velike Loke tudi posebni vlak v Ljubljano. Informacije: 041/649-351, www.levstik.si.

Žiga Černe

www.delo.si  03.11.2010

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.